Marile griji ale omului mic

Ce greseala am face! Copilul s-ar inchide poate pentru totdeauna in sine si nu ne va mai impartasi problemele lui, va trai in sufletelul lui cu mai mare amploare nelinistea care, treptat, dintr-o simpla ingrijorare, se va transforma in teama. Pe unii chiar ii va insoti aceasta teama de-a lungul intregii vieti, luand forme si infatisari diferite.

Reflectarea sentimentelor
Una dintre cele mai bune metode de a linisti copilul este reflectarea sentimentelor. Nu incercam sa incurajam copilul sau sa ii spunem ca este irational ce gandeste, ci pur si simplu exprimam catre micut, ca in oglinda, sentimentele pe care el le exprima catre noi.

Se produce o descarcare – prin senzatia traita de copil ca este inteles, acceptat si iubit, in aceasta neliniste pe care o traieste. Este posibil sa nu mai pomeneasca niciodata despre ingrijorarea lui, pentru ca ea nu mai exista.

Repeta-i copilului, cand se framanta, ca ingrijorarea nu face ziua de maine mai buna, ci pe cea de azi mai rea.

Griji
Ingrijorarile pot afecta performantele scolare si starea de sanatate a copilului. Cele mai frecvente ingrijorari sunt: – ca mama/tata se imbolnaveste si moare, sau nu mai vine acasa; ca ei divorteaza; – ca are un accident; – ca se pierde de parinti; – ca nu se va descurca la gradinita sau la scoala; – ca nu va avea prieteni.

Semne
Copilul meu poate fi ingrijorat de diverse lucruri, iar eu sa nu stiu, pentru ca le tine bine ascunse in capsor. Pot sa imi dau seama ca il framanta ceva dupa:
– nelinistea permanenta;
– pune intrebari fara legatura cu discutia;
– deseneaza obsesiv anumite lucruri;

– nu doarme bine;
– nu mananca bine;
– este mai tacut sau mai sperios;
– capata ticuri sau face gesturi nefiresti.

Gandirea pozitiva
Gandirea pozitiva de dragul de a gandi pozitiv seamana cu prostia; de aceea, a gandi pozitiv nu este totul. A gandi rational este mult mai bine. Cum sa ii spun unui copil ca este rational sau nu ceea ce gandeste el, cand tocmai irationalul este farmecul copilariei…

Optimismul nostru este solutia – a nu alege numai necazurile din viata in discutiile noastre de adulti (mai ales in preajma copilului), a trage concluzii optimiste din subiectele triste, a nu ne vaita si a gasi solutii pentru probleme, acestea sunt lectii de viata rationala pe care le putem da copiilor nostri.

O problema lipsita de importanta in ochii adultilor poate avea proportii catastrofale pentru un pusti.

Tratamentul ingrijorarii
Ingrijorarea este o „boala contagioasa care se cronicizeaza cu foarte mare usurinta. Se transmite de la parinti la copii, dar poate fi vindecata cu usurinta. Cu cat se intervine mai repede, cu atat mai bine.

1. Fa o lista cu ce il ingrijoreaza pe copil, indiferent cat de nesemnificative sunt motivele ingrijorarii, si trateaza cu seriozitate ceea ce iti spune – altfel, risti sa il inhibi.
2. Intocmeste un tabel in care notezi motivul, cand apare ingrijorarea, unde si la ce se gandeste copilul atunci (detalii).

3. Nu minimaliza importanta grijii lui, nu-l desconsidera, ci doar reflecta-i sentimentele.
4. Ajuta-l sa gaseasca ganduri alternative atunci cand „vine ingrijorarea la el, inventand povestioare despre alti copii sau animalute care aveau aceeasi problema ca si el si care, printr-o minune, au rezolvat-o.
5. Pune-i intrebari care sa ii demonteze, pas cu pas, motivele ingrijorarii.

Gandeste-te bine inainte de a da un raspuns in doi peri copilului, cand se plange de ceva. Ia-i problemele in serios.

Ganduri de ajutor

Toti ne simtim bine uneori, rau – alteori; nu te poti simti la fel in orice moment al unei zile. Chiar daca faci greseli uneori, poti face si foarte multe lucruri bune, important este sa continui sa incerci sa faci lucruri bune; viata nici unui om nu e perfecta, toti avem probleme uneori, insa daca te ingrijorezi in legatura cu un lucru, asta nu te ajuta sa rezolvi mai repede sau mai bine problema, si atunci ce rost mai are sa te ingrijorezi?! Acesta este mesajul care trebuie sa ajunga la copilul tau.

Text: Cristiana Haica, Foto: Arhiva Edipresse.

 

.

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Comportament