Mit şi adevăr despre diete


slabitImportanţa micului dejun

Numeroase studii arată că, în general, copiii care iau mic dejun în fiecare dimineaţă au performanţe mai bune la şcoală. Lucrurile nu stau foarte diferit nici în cazul adulţilor, care se vor simţi mai bine şi vor avea randament mai mare atâta timp cât micul dejun este o rutină.

Dacă nu consumăm dimineaţa o serie de nutrienţi, este foarte posibil să obosim, deoarece atât creierul, cât şi restul corpului funcţionează fără combustibil. Doar consumul de cafea nu face decât să ne revigoreze pentru moment şi astfel la prânz devenim atât de înfometaţi, încât alegem variante alimentare nesănătoase.

Persoanele care mănâncă în fiecare dimineaţă au şanse mai mari să-şi menţină o greutate corporală sănătoasă. În principiu, siropurile, produsele de patiserie şi pâinea albă trebuie evitate, deoarece se digeră foarte repede şi nu dau senzaţie de saţietate pe perioade mai lungi. Aşadar, de mâine dimineaţă începi să-ţi iei micul dejun.

 

Pastilele de slăbit
Atâta timp cât aceste medicamente sunt administrate sub directa observaţie medicală, nu există niciun fel de risc. Altfel, folosirea permanentă a acestor pastile creează dependenţă, duce la dereglări de metabolism, tulburări de ritm cardiac şi afective, edeme etc.

Medicamentele de slăbit apărute pe piaţă se descriu ca şi consumatori de grăsime, însă aceste produse pot conţine efedrină şi pseudoefedrină, care au potenţiale efecte negative asupra sistemului nervos central şi a celui cardiac. Aceste suplimente nu reduc greutatea într-un mod sănătos, nu sunt o metodă sigură şi eficientă de menţinere a acesteia şi pot provoca chiar creşteri în greutate.

Ca efecte secundare ale administrării fără prescripţie a unor medicamente de sinteză antiadipoase se pot aminti: aritmii, creşterea tensiunii arteriale, depresie, nervozitate, atac de panică etc. Medicul este în măsură să recomande sau nu administrarea acestui tip de medicaţie.

Este ştiut faptul că dietele fade, neechilibrate, suplimentele nerecomandate medical şi alte metode de pierdere a greutăţii pe perioade scurte sunt de evitat.
Disciplina alimentară este cea mai importantă armă într-o cură de slăbire!

 

Stapling-ul stomacului
Este o procedură chirurgicală de legare a stomacului, fiind recomandată în caz de obezitate severă sau în cazul în care metodele tradiţionale de reducere a greutăţii corporale, efectuate sub directa supraveghere medicală, nu au dat rezultate (schimbarea obiceiurilor alimentare, diete, activitate fizică zilnică).

În urma acestei operaţii, persoana poate consuma doar cantităţi mici de alimente – şi acestea foarte bine mestecate. Astfel, pacientul îşi va modifica obiceiurile alimentare, evitând produsele bogate în grăsimi şi zaharuri.

De asemenea, suplimentele nutritionale şi exerciţiile fizice sunt recomandate după această procedură. În general, pierderea ponderală maximă are loc după 10-24 de luni de la operaţie. Succesul acestei proceduri depinde de motivaţia persoanei de a-şi menţine apoi greutatea prin metode clasice.

 

După ora 13.00, adio mâncare?
Orice până la ora 13.00. Şi după aceea numai apă plată şi cafea fără zahăr? O astfel de dietă e posibil să dea rezultate bune, însă nu reprezintă un mod echilibrat de a te hrăni şi deci de a trăi.

Perioadele dintre mese sunt prea lungi şi distribuţia alimentelor pe mese nu este echilibrată, având în vedere că în prima jumătate a zilei se mănâncă orice şi apoi se bea doar apă şi cafea.

Experienţa ne arată că un regim alimentar dă rezultate atâta timp cât este respectat. Prima întrebare care se pune este: pentru ce perioadă se poate respecta acest program alimentar?
Ce urmează după încetarea acestui tip de dietă chiar nu e o surpriză…

 

Dieta în funcţie de grupele de sânge
Există o serie de teorii recente care consideră că grupa de sânge determină modul în care organismul se comportă faţă de diferitele principii nutritive. Aceste teorii au la bază ideea că fiecare grupă sanguină are propriul său antigen (substanţă pe care organismul o percepe drept străină) şi acesta reacţionează negativ cu anumite alimente, putând conduce la potenţiale probleme de sănătate.

Cu alte cuvinte, urmează o dietă specifică grupei de sânge şi vei pierde în greutate, te vei simţi mai bine şi îţi vei micşora riscul de incidenţă al multor boli.

Conform doctorului Peter D’Adamo, autor al lucrării „Mănâncă conform grupei tale de sânge”, are loc un anumit fel de reacţie chimică între sânge şi alimentele consumate. Această reacţie este determinată de moştenirea genetică şi cauzată de existenţa aşa-numitelor lectine.

Lectinele, proteine variate şi abundente ce se găsesc în alimente, au proprietăţi de aglutinare care afecteazp într-o anumită măsură sângele. Atunci când consumăm produse care conţin lectine ce sunt incompatibile cu antigenul tipului de sânge, acestea ţintesc un anumit organ sau sistem şi încep să aglutineze celule sanguine în acea zonă.

Din fericire, cea mai mare parte a lectinelor prezente în alimentaţie nu reprezintă o ameninţare foarte gravă, chiar dacă ele pot aduce o diversitate de probleme.
În proporţie de 95%, sistemul imunitar asigură protecţia împotriva lectinelor.

 

Îndulcitorii artificiali
Îndulcitorii artificiali sunt substanţe fără valoare calorică şi care nu influenţează nivelul glicemiei. Obezitatea epidemică şi diabetul au încurarajat în ultimele decenii dezvoltarea industriei îndulcitorilor artificiali. Un numar din ce în ce mai mare de persoane care încearcă să slăbească sau să se menţină la greutatea normală susţin creşterea acestei industrii.

Deşi au fost creaţi de mulţi ani, folosirea indulcitorilor artificiali este în continuare controversată.
Reprezentanţii cei mai cunoscuţi ai acestei clase de substanţe sunt zaharina şi aspartamul.Studii clinice care susţin folosirea substanţelor amintite au arătat că acest tip de îndulcitori reduc incidenţa cariilor dentare. Altele, care combat folosirea acestor compuşi pe piaţă, explică amănunţit şi corelează structura îndulcitorilor cu efectele adverse pe care le-ar putea cauza.

Din ce sunt alcătuiţi?
De exemplu, ca structură, aspartamul este format din acid aspartic, fenilalanină şi metanol. La 36 grade Celsius, metanolul se transformă în aldehidă formică şi acid formic.
Este ştiut faptul că metanolul este o neurotoxină periculoasă (cancerigen cunoscut) care produce distrugerea retinei oculare, intervine în procesul de replicare al ADN-ului şi cauzează defecte fetale.

Acidul aspartic reprezintă 40% din compoziţia aspartamului.
În anumite condiţii, acest acid poate cauza modificări oftalmologice şi endocrine.
Este considerat un neuro-excitant deoarece afectează sistemul nervos central, provocând hiperactivitate.

Alte reacţii adverse provocate de prezenţa acidului aspartic în exces: migrenă, oboseală, dureri abdominale, greaţă, insomnie, atacuri de panică sau depresie.

Al treilea component al aspartamului este fenilamina (50%).
Prea multă fenilamină cauzează importante modificări plasmatice, blochează serotonina şi astfel dă naştere la sindrom premenstrual, produce insomnie şi uneori modificări comportamentale. În loc de aspartam sau alţi îndulcitori artificiali se recomandă mierea sau sucanatul, un îndulcitor organic granulat obţinut prin evaporare.

Îndulcitorii artificiali au fost creaţi pentru persoane care nu pot consuma zahăr datorită unor afecţiuni. În timp, au început să fie folosiţi şi de persoanele care doreau să reducă numărul de calorii provenite din dulciuri. Deşi au fost creaţi cu mulţi ani în urmă, folosirea lor este în continuare controversată.

 

Sportul şi dieta
Indiferent ce dietă urmezi, aceasta trebuie să fie susţinută şi de exerciţii fizice. Încearcă să găseşti un sport care îţi face plăcere şi pe care să-l practici ori de câte ori ai timp şi dispoziţie. Ideal ar fi să o faci de cel puţin două-trei ori pe săptămână. O alternativă mai comodă poate fi şi gimnastica pasivă. Se spune că o şedinţă de electrostimulare echivalează cu şase ore de efort fizic efectuat continuu. E ceva, nu-i aşa?

 

În loc de concluzie
Dieta pe care o alegi trebuie să se potrivească cu ritmul tău de viaţă şi de muncă. Nu merită să-ţi schimbi toată viaţa pentru câteva kilograme în minus.

Nu e cazul să-ţi creezi singură complicaţii încercând un regim care nu ţi se potriveşte. Mergi să te consulte un nutriţionist care să-ţi recomande un regim variat. Dacă e prea monoton, s-ar putea să te plictiseşti rapid.

Evită interdicţiile drastice. Alimentele recomandate trebuie să conţină suficienţi hidraţi de carbon şi puţine grăsimi. Gândeşte-te bine înainte să începi o cură de slăbire!

 

Consultant: Lygia Alexandrescu, Lector univ. drd. – Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport, USH,
Consultant Nutriţie – Centrul de slăbire şi consultanţă nutriţională „Natural Silhouette” (Bucureşti).

Foto 1: shutterstock.com

Foto 2: shutterstock.com

 

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Dieta, nutritie, sport