Nota 10 si implicatiile ei

Succesul absolut
Copilul are nevoie de a intelege ca viata nu este o succesiune de succese si actiuni cu final fericit. Copilul vanator de 10 pe linie, fie ca are merite deosebit, fie ca este avantajat, nu poate intelege nereusitele, esecul si fatalitatea cu care se va intalni in viata din afara scolii.

Copilul care reuseste sau este ajutat sa obtina predominant note de 10 va avea marele handicap de a nu putea trece peste situatii in care nu castiga! Obisnuinta cu succesul absolut este extrem de periculoasa pentru ca micutul odata iesit din tiparele scolii, in care este apreciat, poate da de situatii in care nu mai are succes.

Dezamagirea sa va fi mult mai mare decat a celui care cunoaste si note mai mici si invata ca trebuie sa faca fata si situatiilor dificle sau umilitoare.

De retinut: Parintii trebuie sa fata in asa fel incat sa-i arate micutului ca este bine ca are numai 10, dar trebuie sa tina cont ca se poate intampla sa nu fie intotdeauna apreciat in afara scolii.

Vanarea notei
Unii copii nu tin neaparat la 10 pe linie ca un scop in sine, dar obtin acest lucru pentru ca le place actul vanatorii de note mari. Copilul vanator de 10 este de regula foarte inteligent, mult prea detasat de media I.Q. a clasei. El se implica afectiv in a obtine nota maxima si-i place momentul in care o obtine!

De regula, acest model nu favorizeaza foarte mult copilul! De ce? Pentru ca el isi dezvolta numai latura rationala superficiala, de impresionare a profesorului, iar toata atentia sa este focalizata asupra mijloacelor superficiale de reprezentare a informatiei si nu asupra esentei.

De retinut: Fa-l sa inteleaga ca el trebuie sa ramana cu ceea ce invata si nu doar sa arate ca are habar de unele lucruri pe care le spune foarte frumos. Invata-l sa inteleaga foarte bine ceea ce spune si stimuleaza-l sa explice acelasi lucru in diferite moduri.

Banalizarea notei de 10
Studiile din ultimii trei ani ale cercetatorilor francezi de la Universitatea din Lyon au aratat ca nota 10 pe linie poate elimina motivatia pentru invatare si mai ales pentru succes.

In 85% din cazuri, un copil fie supradotat, fie ajutat ca ia 10 pe linie considera nota maxima pe care o ia drept un lucru cuvenit, obisnuit, banal si deseori neinsemnat.

Ca urmare, copilul obisnuit sa ia nota 10 este din ce in ce mai putin motivat sa obtina o recompensa prin nota mare, iar nota deja isi pierde din importanta cand zecele este un eveniment extrem de obisnuit. In consecinta, copilul va invata numai ce i se pare interesant, pentru ca zecele nu-l mai surprinde.

Cum sa ne purtam cu micutul de nota 10
Atitudinea parintelui este extrem de importanta pentru sanatatea micutului de nota 10, mai ales daca acesta isi doreste nota maxima mai mult decat alte bucurii ale copilariei.

  • Arata-i ca apreciezi notele sale, dar nu exagera, facandu-i foarte des complimente.
  • Lasa-l sa se joace atat cat doreste.
  • Copilul de nota 10 face un efort psihic extenuant pentru varsta sa! Are nevoie de foarte mult somn linistit, cat si de o hrana corespunzatoare.
  • Obliga-l sa faca miscare de placere in aer liber, in natura, prin iesiri in parcuri sau in afara localitatii, in zone cu aer curat.
  • Incurajeaza-l sa se joace activ, sa faca multa miscare cu o ora inainte de culcare. Are nevoie de aceasta activitate pentru un somn profund, care sa-i odihneasca creierul vulcanic, in permanenta activitate.
  • Evita sa-l pedepsesti, sa-l dojenesti sau sa-l obosesti dimineata si seara, cand creierul micutului lucreaza foarte intens.

Text: Marius Radu, cercetator Academia Romana, Foto: Dreamstime.

.

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Educatie