Noua schema de vaccinare pentru copii (din 2009)

Vaccinuri suplimentare (optionale) pentru copii:
A) Vaccinarea pentru rotavirus cu ROTARIX (doua doze) sau ROTATEQ (trei doze).

ROTARIX se face in doua doze pana la varsta de sase luni, intre doze trebuie sa fie minim 4 saptamani; se recomanda vaccinarea la 2 si la 4 luni. ROTATEQ se face in trei doze pana la varsta de 8 luni, se recomanda vaccinarea la 2,4 si 6 luni.

B) Vaccinarea pentru pneumococ cu PREVENAR (recomandat pana la varsta de doi ani, se poate face pana la varsta de cinci ani) sau PNEUMO-23 (dupa varsta de doi ani).

Streptococus pneumoniae (pneumococul) este unul din principalii agenti patogeni infectiosi la varsta copilariei, precum si la persoanele varstnice si/sau care au boli cronice.

Pneumococul afecteaza tractul respirator superior si poate provoca:

  • infectii respiratorii superioare, incluzand otita medie si sinuzita
  • pneumonie si alte infectii ale tractului respirator inferior
  • infectie diseminata invaziva (bacteriemie, septicemie si meningita) care poate duce la deces.

Scopul vaccinarii este de a preveni boala pneumococica invaziva cu ajutorul vaccinurilor pneumococice.

PREVENAR: se recomanda vaccinarea la 2,4, 6 si 12 luni; pentru sugarii care au implinit 7 luni se recomanda trei doze, a doua doza la 4 saptamani dupa prima, a treia doza la cel putin doua luni si dupa varsta de un an.

Pentru sugarii care au implinit 12 luni – doua doze la un interval de cel putin doua luni, iar pentru copiii care au implinit doi ani o singura doza.

Prevenar realizeaza imunizarea activa impotriva bolilor determinate de Streptococcus pneumoniae, adica boli precum sepsisul, meningita, pneumonia, bacteriemia si otita medie acuta.

PNEUMO 23 este necesara o singura doza iar rapelul se face nu mai devreme de 5 ani distanta.

C) Vaccinarea pentru varicela cu VARILRIX se administreaza intr-o singura doza incepand cu varsta de 9 luni pana la 12 ani inclusiv; incepand cu varsta de 13 ani se fac doua doze la un interval de minim sase saptamani.

D) Vaccinarea pentru hepatita A cu HAVRIX JUNIOR se face cu o singura doza pentru imunizarea primara, se face un rapel dupa sase pana la 12 luni dupa prima doza.

E) Vaccinarea pentru meningococ MENINGO A+C se face cu o singura doza.
F) Vaccinarea anti-gripala VAXIGRIP se poate face incepand cu varsta de sase luni (cu o doza de 0.25 ml fata de doza de 0.5 ml folosita la copiii mai mari de 36 de luni si adulti).

Este indicata o a doua doza de vaccin la copiii mai mici de 8 ani care sunt vaccinati pentru prima data. Rapelul se face in fiecare an, vaccinul fiind adaptat la tulpinile existente.

BCG este vaccinul obligatoriu care protejeaza impotriva tuberculozei. Mycobacterium tuberculosis determina cel mai frecvent tuberculoza pulmonara (una din cele mai importante cauze de mortalitate in lume) dar diseminarea acestuia poate afecta mai ales ganglionii limfatici, rinichii, sistemul osos si creierul.

HB-VAX DNA este un vaccin realizat prin inginerie genetica care previne infectia cu virusul hepatitic B, virus care poate determina hepatita acuta, hepatita cronica si ciroza; hepatita cronica sau ciroza cu virus B cresc semnificativ riscul de cancer hepatic.

ActHIB este un vaccin care previne infectiile invazive cauzate de bacteria Haemophilus Influenzae de tip B (meningita, infectiile respiratorii, epiglotita, celulita, artrita, septicemia). Este indicat pentru toti copiii mai mici de cinci ani.

DTPa protejeaza impotriva difteriei, tetanosului si pertusis. Difteria apare mai ales la copiii mai mici de 15 ani nevaccinati. Este produsa de Corynebacterium diphtheriae care, de la locul unde se localizeaza (cel mai frecvent amigdale) elibereaza o toxina care afecteaza mai ales inima si sistemul nervos.

Exista o forma respiratorie care are o mortalitate de 5-10 % si o forma cutanata care apare la tropice. Tetanosul este cauzat de o bacterie care se gaseste in pamant. Contaminarea apare atunci cand o rana vine in contact cu obiecte murdare sau prin muscaturi de animale.

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2 3


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Sanatate