O doza de energie, va rog!

95% dintre femeile care pe timpul sarcinii au o alimentatie echilibrata nasc copii sanatosi, cu greutate normala (3.000- 3.500 g). Acorda atentie speciala vitaminei A. O doza suplimentara poate avea influenta negativa asupra fatului.

Pe perioada alaptarii
Daca ai nascut recent, probabil stii cum e sa te simti slabita. Nu ai putere, nu ai energie si nici chef de munca. Asta si pentru ca ai pierdut cel putin 800 ml de sange, cantitate pe care organismul trebuie s-o refaca.

In plus, lauzia si perioada de alaptare presupun un efort metabolic imens, nu un concediu prelungit, asa cum cred unii. De aceea, ai nevoie de vitamine si oligoelemente, ca sa te refaci. Asculta sfatul medicului si continua sa iei suplimente nutritive.

Doar vrei sa capeti rapid forte proaspete pentru a te ocupa de sugar. Iar pe langa doza zilnica de energie la cutie, bucura-te si de o alimentatie variata. Consuma produse vegetale precum urzicile, conopida, morcovii, cartofii, bogate in vitaminele K1, K2 (lipsa lor din organism duce la aparitia hemoragiilor).

Daca faci parte din categoria persoanelor predispuse sa faca pietre la rinichi, vitamina B6 iti poate fi de ajutor, pentru ca impiedica formarea lor. Fulgii de cereale, orezul nedecorticat, sardinele, semintele de floarea-soarelui contin B6.

Cura de slabire dupa nastere
Nu incerca sa te infometezi ca sa dai jos kilogramele acumulate pe durata sarcinii. Alaptarea nu e perioada propice pentru slabit! Dimpotriva, ai grija ca alimentatia sa fie echilibrata.

Totusi, ca sa nu mai cresti in greutate, poti incerca sa jonglezi cu bucatele, in asa fel incat pe farfurie sa se regaseasca toate vitaminele si mineralele, dar caloriile sa fie putine la numar. De pilda, o salata de fructe in care sa pui portocale (provitamina A), kiwi (vitamina C), banane (potasiu) si mere (fier). Nu stai prea grozav cu laptele? Atentie la ce mananci.

Alimentatia influenteaza calitatea laptelui. Gustul unor bucate s-ar putea sa nu fie pe placul celui mic. Deci, evita prajelile, afumaturile, ceapa, usturoiul, mezelurile. In privinta cantitatii laptelui matern, un produs pe baza de vitamine ti-ar putea stimula lactatia.

Daca dupa sarcina ti-au cazut parul si unghiile, ai nevoie de acid folic, vitaminele B, C, E zinc si fier pentru a le recapata. Iar pentru ca pielea ta sa redevina fina si elastica foloseste avocado (uz extern: sub forma de masca in scop cosmetic, uz intern: ca desert).

In copilarie
Medicii pediatri recomanda administrarea preparatelor de fier din a doua luna de viata pana la doi ani. Daca il alaptezi la san, nu renunta la acest obicei. Daca a trecut pe alimentatie artificiala, cand vei incepe diversificarea hranei, grabeste-te sa-i introduci: marul ras, galbenusul de ou, piureul de ficat si piureul de legume.

Dar nu mai devreme de patru luni, toate acestea continand fier. Vitamina C ajuta si ea la absorbtia fierului in organism. Copilul anemic nu prea are pofta de mancare, asa ca iti trebuie mult tact si rabdare pentru a-l convinge.

Fierul e asimilat de organism mult mai repede din produsele animale. Cartofii, merele, spanacul, rosiile, morcovii sunt tot surse de fier. Combina-le si cand se plictiseste de ele, inventeaza retete.

Vitamina cresterii
Pentru o dezvoltare sanatoasa a micutului, apeleaza la „vitamina cresterii', adica la B2. O gasesti in mazare, paine alba, fasole verde, rosii, salata, lapte. Si nu numai la ea, ci la tot complexul de vitamine B. Denumite „vitamine pentru nervi', B-urile il ajuta si pe copilul irascibil, nervos, dar si pe cel prost dispus.

Poti adauga si magneziu, oligoelementul care impiedica producerea hormonilor de stres si intensifica circulatia sangvina. La bebelusii de peste doua saptamani se administreaza vitamina D in scop profilactic, impotriva rahitismului. Se da neintrerupt pana la varsta de doi ani. Dozele si preparatul ti le prescrie medicul pediatru.

Text: Alexandra Manaila, Foto: Dreamstime.

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Sanatate