Obezitatea la copii

Vitamine in exces
Fenomenul obezitatii este destul de greu de controlat mai ales ca, la inceput, copilul mananca cat i se da si uneori i se da prea mult. Perioada de pana la cinci ani este foarte periculoasa pentru ca in acesti ani se pot modifica centrii care regleaza nevoia de alimentatie si senzatia de satietate.

Sunt situatii in care poate esti speriata de faptul ca ai un copil care mananca prea putin si esti tentata sa-i ceri pediatrului sa-i dea vitamine. Aceasta este una dintre principalele cauze ale obezitatii copilului: supradozarea cu diferite complexe vitaminice in ideea de a avea un copil care sa manance cat mai mult.

Dulciurile si organismul
Supraalimentatia, mai ales prin consumarea in exces a glucidelor (prajituri, bomboane, dulceturi), poate genera o hipersecretie de insulina si in consecinta obezitate.

Hiperinsulinismul este dat de formatiuni tumorale la nivelul pancreasului care determina o crestere a concentratiei de insulina, ce are ca efect scaderea glucozei din sange si cresterea nevoii de alimentatie. Astfel se ajunge la supraalimentatie.

In obezitate, de foarte multe ori medicii descopera hiperinsulinismul care nu este dat de o tumoare, ci de excesul de mancare. De aceea, este bine ca aportul de glucide sa fie foarte mic.

Obezitatea precoce si cea tardiva
Potrivit specialistilor francezi (Lyonel Rossant, „Alimentatia copilului intre unu si trei ani, Editura Corint), exista doua tipuri de obezitate la copil.

Obezitatea precoce, care apare inainte de varsta de cinci ani, mai grava, este asociata adesea unei greutati excesive la nastere. In plus, este cauzata de obiceiuri alimentare proaste ale sugarului si de un comportament gresit din partea mamei.

Acesteia ii place sa-si vada copilul mancand, iar un apetit ridicat inseamna pentru ea un copil sanatos si, de ce nu, mandria de a avea un copil dolofan. Al doilea tip de obezitate, cea tardiva, este mai putin grav si apare in general dupa varsta de cinci ani.

In acest caz, copilul mananca mult pentru a se apara in fata unor situatii conflictuale: are dificultati in familie sau la scoala (despartirea parintilor, nasterea unui frate etc). Obezitatea care incepe foarte devreme este mult mai greu de tratat decat obezitatea tardiva.

Psihicul copiilor
Efectele care se instaleaza foarte rapid la copiii obezi sunt mai ales de natura psihica si sociala. Acestia ajung sa aiba o imagine negativa despre propriul corp, ce poate cauza depresie si probleme sociale. Nu rareori, copiii obezi ajung sa fie tinta ironiilor colegilor de scoala.

Psihologii spun ca, din aceasta cauza, se instaleaza stari psihice neplacute, copiii se simt marginalizati, nu se pot integra intr-un grup. Parerea proasta despre sine nu afecteaza direct sanatatea fizica, insa are efecte psihice alarmante. In unele situatii, copilul poate ajunge sa manance mult pentru „a uita ca este prea gras.

Copii obezi = adulti obezi
Cu siguranta, gradul de obezitate din copilarie influenteaza gradul de obezitate la maturitate. Copiii supraponderali si cei obezi au mai multe sanse sa ramana la fel in adolescenta, iar o data cu inaintarea in varsta, cu cat obezitatea se mentine, cu atat sansele sa devina obezi ca adulti sunt mai mari.

In plus, bolile care pot afecta un copil prea gras mai tarziu in viata sunt foarte numeroase, de la diabet, cardiopatie, pancreatita, probleme ortopedice, probleme ale ficatului pana la apnee de somn (i se opreste respiratia in timp ce doarme), hipertensiune, probleme cardiovasculare.

De aceea, este foarte important ca obezitatea sa fie identificata si tratata cat mai repede pentru ca, din fericire, la copiii obezi rezultatele tratamentelor sunt mult mai bune decat la adulti. Mai ales atunci cand surplusul de greutate este cauzat de greseli de alimentatie, simpla corectare a alimentatiei reechilibreaza organismul copilului.

Metode de tratament
Daca obezitatea s-a instalat deja si a fost diagnosticata de medic ca atare, sunt mai multe optiuni pe care le ai. Mai intai, copilul trebuie sfatuit in ceea ce priveste alimentatia rationala de medic si parinti si, foarte important, incurajat sa desfasoare o activitate fizica cat mai crescuta (de la mersul pe jos pana la un sport mai solicitant, inot, mers pe bicicleta etc).

Daca schimbarea stilului de viata al copilului nu are insa efect, trebuie vazut daca nu este vorba despre o cauza endocrina a obezitatii. Intr-o astfel de situatie, dupa ce copilul a fost consultat de un endocrionolog, sunt obligatorii urmatoarele analize: dozarea hormonilor tiroidieni, a hormonului de crestere si a cortizonului din organism.

In cazul exceptional in care nici un tratament din cele mentionate nu are efect, iar sanatatea copilului este in pericol, unii specialisti recomanda interventia chirurgicala (operatiile pentru reducerea obezitatii s-au dovedit foarte utile la adulti). Aceasta presupune insa destul de multe riscuri.

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2 3


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Copilul tau