Piele fina, fara probleme

Mergeti la control
Atunci cand mergeti la pediatru, rugati-l sa se uite cu atentie si la pielea copilului, spuneti-i daca va nelinisteste vreo bubita anume. Nu va temeti ca ati parea exagerati – la urma-urmei, in multe cazuri, boli grave au fost decoperite la un simplu control si, fiind depistate din timp, au putut fi tratate cu succes.

Ca principiu, nici macar o simpla bubita nu trebuie lasata necerce­tata pentru a ne trezi apoi ca se transforma in ditamai problema. In cazul in care medicul va prescrie un unguent, faceti constiinciosi tratamentul, in fiecare zi.

Copiilor mici nu le place senzatia pe care le-o da crema grasa pe pielea lor sau sunt deranjati de faptul ca nu isi pot pune mana la ochi atunci si ca, in general, libertatea de miscare le este redusa cand sunt dati cu creme, dar nu va lasati impresionati de maraieli. Eczemele nu trec de la sine si trebuie sa-i explicati celui mic ca este nevoie de acest tratament.

Iritatiile de scutec
Scutecele superabsorbante au redus mult aceasta problema, dar nu au eliminat-o. Urina si scaunele „acide ale bebelusilor ataca pielea, produc inrosirea ei, iritatii si inflamarea zonei – intrucatva asema­nator arsurilor solare.

Problemele se agraveaza daca cel mic are diaree, ca urmare a unei infectii digestive sau in perioada in care erup dintisorii. Daca iritatia s-a declansat deja, un prim pas spre tratarea ei este o cat mai buna aerisire a zonei – daca este cald, lasati-l fara scutec o perioada – e posibil sa aiba loc mici accidente (sa faca pipi pe covorul proaspat cumparat sau pe parchet), dar nu e o tragedie.

Medicul v-ar putea prescrie o crema cu cortizon, care sa amelioreze iritatia, dar nu abuzati de ea. Trebuie sa stiti ca iritatiile de scutec apar in special dupa o perioada in care cel mic a luat antibiotice, medicamentul afectand flora intestinala.

Un plus de atentie
Multe dintre reactiile de tip alergic si dintre eczeme ar putea fi evitate daca am constientiza ca pielea celor mici este foarte delicata si ca are nevoie de ingrijiri speciale. In teorie, hainele bebelusilor si ale copiilor chiar mai marisori nu ar trebui spalate impreuna cu cele ale adultilor; ar fi de preferat sa folositi un detergent special non-alergenic si sa dati o extraclatire, dupa terminarea programului de spalat.

In practica, prea putini dintre noi facem acest lucru – detergentii speciali se gasesc greu si sunt scumpi, nu se aduna suficiente rufe de-ale copilului pentru o masina si nu mai apasam o data butonul de clatire, pentru ca si asa am pus rufele la spalat prea tarziu si trezim tot blocul atunci cand incepe programul de stoarcere.

Imi amintesc cu indignare un episod in care un tatic ce avea deja o oarecare experienta si-a pus copilulul de patru ani pe capacul unui wc dintr-o benzinarie. Sunt convinsa ca episodul nu a ramas fara urmari si ca ulterior au facut ceva vizite pe la medic.

Atentie, deci, la toalete, la locurile de joaca pentru copii (stiati ca saltelele acelea care fac deliciul copiilor mici si celebrele bile de plastic sunt vinovate pentru transmiterea catorva boli, inclusiv ale unora care se manifesta pe piele?), la orice alte locuri publice in care ajungem intentio-nat sau nu cu cel mic si in care ar fi indicat sa nu atinga nimic.

Foto: Dreamstime.

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Ingrijire