Primii pasi ai…limbajului

Avalansa cuvintelor
La varsta de un an spune doar cateva cuvinte, de obicei „mama, „tata si poate inca unul sau doua, pentru a indica obiecte importante din viata de fiecare zi. Inmagazineaza multe cuvinte, dar nu este inca pregatit sa le articuleze.

Alaturi de obiectele si persoanele importante din lumea sa, invata si cuvintele care definesc actiunile mai importante (sus, jos, aici, acolo). La 15 luni intelege semnificatia a cateva zeci de cuvinte, dar nu pronunta decat in jur de 7 – 20.

Poate arata obiectele si persoanele cunoscute si, daca i se cere, poate aduce obiectele. Cuvintele pe care le stie copilul reflecta atat experientele sale, cat si temperamentul.

Studiile comportamentale ale pediatrilor arata ca micutii activi, vioi, mereu „pusi pe treaba vor adauga mai devreme in limbajul lor verbe decat copiii pasivi. In jurul varstei de 18 luni se produce o adevarata „explozie in dezvoltarea limbajului sau.

Invata foarte repede cuvintele noi: intelege aproximativ 200 de cuvinte, dar pronunta tot 10 – 20. Nu te ingrijora, este absolut normal. Cat a fost bebelus, el a invatat cum sa scoata sunetele, acum invata cum sa construiasca cuvinte cu acele sunete.

Deja poate pronunta multe consoane (t, d, n, v, t, h). Pe masura ce se apropie de varsta de 2 ani micutul poate construi propozitii simple, din doua sau, mai rar, trei cuvinte, insa exprimarea lui va fi mai degraba telegrafica: „Eu apa, „Eu duc (in loc de „Eu ma duc), „Ia-ma (cand vrea sa-l iei in brate).

Vocabularul lui este, de acum, mult mai bogat, ajungand la 50 – 75 de cuvinte. Unii copii, mai atenti si mai preocupati sa invete sa vorbeasca, pot retine cateva cuvinte noi pe zi. Daca pana acum executa comenzi simple, de genul „Ridica ursuletul, acum poate executa doua comenzi: „Ridica ursuletul si pune-l pe pat.

Dupa doi ani – propozitii
A implinit de curand 2 ani si formeaza deja propozitii din trei cuvinte. Incepe sa iti vorbeasca despre ce ii place si ce nu si, lucru foarte important, vorbeste despre ce gandeste sau simte.

Cel mai adesea se exprima despre sine folosind persoana a treia (el, ea) sau spunandu-si prenumele: „El vrea apa sau „Andrei vrea apa.

La aceasta varsta copiii folosesc rareori expresiile „eu sau „al meu. Vocabularul sau a evoluat surprinzator: stie deja 100 – 200 de cuvinte. Incepe sa formuleze propozitii interogative, cel mai adesea simple, bazate pe intrebarile: „de ce?, „cine?, „cand?. La 2 ani si jumatate, bagajul sau de cuvinte este impresionant.

Poate exprima 250 – 450 de cuvinte, dar intelege cu mult mai multe (intre 500 – 1000). Ca sa poti face o comparatie: vocabularul utilizat in mod curent de un adult cuprinde 1500 de cuvinte, 3000 daca este o persoana cultivata si 5000 daca este erudita. Spre varsta de 3 ani, abilitatile lui de vorbire devin tot mai sofisticate.

De exemplu, desi intr-un anumit moment el ar putea sa se exprime folosind cuvinte simple pentru a-si explica sau motiva o actiune, va prefera o constructie lingvistica mai complexa. In loc de: „Vreau olita, va spune „Trebuie sa ma duc la baie. Incepe sa foloseasca „eu, „mie, ceea ce demonstreaza ca devine constient de notiunea „al meu.

Este capabil sa sustina o conversatie si sa isi ajusteze tonul potrivit situatiei. Desi limbajul lui este inca unul de „bebelus, chiar si persoanele straine vor intelege aproape tot ce spune copilul, ceea ce inseamna ca vei avea mult mai putin de „tradus. La 3 ani, un copil poate exprima intre 500 – 1500 de cuvinte.

Cand ai nevoie de sfatul unui medic?
Unii copii incep sa formeze cuvinte inca de la varsta de 9 luni, dar cei mai multi asteapta pana la 13-14 luni pentru a face asta. Esti cea mai in masura sa observi daca intervine vreo problema in dezvoltarea vorbirii copilului tau.

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2 3


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din 1 - 2 ani