Primii pasi ai…limbajului

Cere sfatul pediatrului daca:
– nu gangureste inainte de a implini un an;
– nu spune nici un cuvant desi are 18 luni;

– nu stie sa arate nici o parte a corpului;
– nu intelegi nici un cuvant din ce spune;

– pana la varsta de 2 ani da rareori semne ca ar vrea sa vorbeasca sau sa ii imite pe cei din jur (este posibil avea probleme cu vorbirea sau auzul);
– la 3 ani nu poate numi obiectele uzuale din casa sau nu a inceput sa formuleze propozitii din 2-3 cuvinte.

Nu vorbeste inca?
Nu te impacienta daca micutul tau nu vrea sa vorbeasca, desi a ajuns la varsta de un an. Daca medicul pediatru a decis ca nu exista probleme deosebite de sanatate, nu trebuie decat sa ai rabdare.

Unii copiii vorbesc mai tarziu, dar asta nu ridica nici un fel de probleme si in nici un caz nu inseamna ca se dezvolta mai lent sau ca sunt mai putin inteligenti. Pur si simplu nu sunt inca pregatiti.

Gradinita, prieten de nadejde
Dupa varsta de 3 ani, limbajul copilului se va imbogati intr-un ritm alert, mai ales daca intra in contact cu alti copii. In acest sens, gradinita se va dovedi de mare ajutor, caci ii ofera si il obisnuieste cu relatiile colective.

Trebuie sa ai grija sa il implici in diverse activitati educativ-distractive: alege diferite jocuri verbale, cu expresii diversificate sau repetitive, citeste-i poezioare si multe povesti, si nu doar seara la culcare, cantati impreuna cantecele simple pentru copii (Ceata lui Pitigoi, Alunelu, Infloresc gradinile), povestiti-va intamplarile de peste zi.

4 lucruri interesante despre limbaj”

1. Intelegerea ca o combinatie de sunete reprezinta un anumit lucru se dezvolta mai repede decat abilitatea propriu zisa de a vorbi. De aceea micutul te intelege, chiar daca inca nu poate vorbi.

2. Din momentul in care incepe sa asocieze cuvintele pentru a comunica ceva, copilul se va exprima cu doua cuvinte, legandu-le. De pilda un substantiv cu un verb sau un substantiv cu un atribut. S-a demonstrat, insa, ca nu exista o etapa de „3 cuvinte, ci copilul trece direct la formarea propozitiilor.

3. Regulile gramaticale vor fi insusite de copii mult mai tarziu, spre varsta de cinci ani. Pana atunci, este foarte dificil sa faci copilul sa inteleaga diverse reguli gramaticale, exprimari corecte sau chiar sa-i dezveti de a vorbi peltic. Nu-ti face, asadar, griji, daca micutul tau nu vorbeste la fel de corect ca un altul de varsta lui – se va dezvata in timp.

4. De la varsta de doi ani, orice copil invata cate un cuvant nou cam o data la doua ore. Ce este de-a dreptul remarcabil e ca aceasta rata de invatare se mentine pana la varsta adolescentei!

Varsta Cum se exprima
Dupa 6 luni Gangureste, pronuntand silabe aleatorii
De la 9 la 12 luni Pronunta cuvinte din doua silabe
La un an Foloseste cuvintele din doua silabe
La un an si jumatate Invata foarte repede tot felul de cuvinte
Dupa 2 ani Invata cate un cuvant nou la fiecare 2 ore

Text: Marius Radu, cercetator Academia Romana, Foto: Octav Nitu.

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2 3


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din 1 - 2 ani