Primul an cu Tudor (luna a noua)

Ritualuri de seara
In aceasta perioada, este important sa-i intaresti celui mic un tipar de somn, pentru ca, desi a crescut si e mult mai activ si nu se mai trezeste pentru masa de noapte, are nevoie de minimum 9-10 ore de somn, care-i vor ramane necesare pe toata durata vietii.

Desi noi, adultii, ne multumim cu mult mai putine ore de odihna, cam de atatea am avea nevoie sa functionam la cote maxime.

Creeaza un tipar care sa-i induca, pe principiul pavlovian, ideea ca este momentul de culcare.

Poti sa-i citesti o poveste si el sa urmareasca pozele din carte, sau sa-i fredonezi o melodie. Cel mic trebuie sa stie ca el doarme singur, nu sa pleci dupa ce a adormit.

Perioada marilor descoperiri incepe acum si va atinge apogeul dupa varsta de un an, cand cei mai multi dintre copii merg fara sprijin, cat ii tin piciorusele.

Dezavantajul este ca, antrenat in noile lui activitati, e posibil sa respinga rutina orelor de masa, de exemplu, sau a momentelor de somn. Trebuie sa intelegi acest lucru – si tu iti amani masa sau ora de somn daca ai o activitate mai interesanta – dar impune totusi, un program.

La aceasta varsta, copilul invata foarte mult. Miscarea este extrem de importanta pentru el, il ajuta sa-si dezvolte capacitatile motorii, dar ii si faciliteaza cunoasterea mediului inconjurator.

Trebuie sa introduci cel putin o ora de plimbare pe zi (prin plimbare nu intelege ca tu il plimbi in carucior) si macar o repriza de gimnastica.

Nu-i incuraja momentele de sedentarism – chiar daca tie ti-e mai comod sa stea in fata televizorului in timp ce tu trebaluiesti prin casa. Organizeaza-te, astfel incat sa-l poti supraveghea in explorari.

Ce spun expertii Pampers:

  • Cel mai probabil, la 9 luni copilul tau:
  • Se poate rasuci sau intoarce din pozitia in care sta. Se poate juca in timp ce sta asezat.
  • Se poate deplasa intr-un fel sau altul, fie ca se taraste, fie ca merge de-a busilea sau isi taraie funduletul.
  • Se ridica singur in picioare si, cateodata, isi pierde echilibrul (in curand va invata cum sa se lase in jos singur). Din aceasta cauza este bine sa folosim un scutec ce ajuta la prevenirea aparitiei urmelor cauzat de frecare, gen Pampers Active Baby, din material moale ca bumbacul.
  • Prinde obiectele cu doua degete – degetul aratator si degetul mare il ajuta sa apuce chiar si obiectele mici.
  • Foloseste degetul aratator pentru a apasa pe diferite obiecte. (www.pampers.ro)

Text: Simona Calancea; Foto: Alina Miron.

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2 3


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Povestea lor