Primul an cu Tudor (lunile a zecea si a unsprezecea)

Despre siguranta
In perioada asta, trebuie sa fim foarte atenti la posibilele accidentari.

Incepand de la faptul ca trebuie sa „maturam” tot din calea lui, avem grija sa punem lucrurile potential periculoase la un nivel la care sa nu poata ajunge nici macar catarandu-se – abilitate pe care si-a dezvoltat-o considerabil in ultimele saptamani.

Bucataria i se pare fascinanta, si evident ca am blindat-o – toate sertarele si dulapurile sunt prevazute cu sisteme pe care Tudor nu le poate deschide si, la fel, colturile sunt protejate special.

Repere de dezvoltare
In preajma varstei de un an, un copil se misca rapid – trage, impinge lucruri, se taraste rapid, dintr-o parte in alta a camerei, adora sa joace jocuri gen de-a v-ati ascunselea (Tudor ii pune Anei manuta la ochi si tot el i-o da la o parte), incepe sa poata bea din canuta, nu numai din biberon.

Face cu mana semn de „pa-pa” la despartire, daca i s-a aratat asta, indica cu degetele anumite obiecte, spune doua-trei cuvinte – de obicei, mama, tata si papa.

In ciuda dorintei (din ce in ce mai mari) de independenta, manifestata ca atare, un copil ajuns in apropierea primei aniversari se agata de parinte in unele momente, mai mult decat atunci cand era bebelus de cateva luni.

Acest lucru se intampla din mai multe motive – pe de o parte, pentru ca, in timpul nenumaratelor sale explorari, mai are parte si de mici accidente care, pe moment, il sperie, si atunci realizeaza cumva ca lumea e mult mai sigura alaturi de mami si tati, iar pe de alta parte, pentru ca incepe sa se dezvolte anxietatea de separare si teama fata de straini.

Pampers te sfatuieste

  • Inca de la nastere, copiilor le place sa li se vorbeasca si le place si mai mult daca sunt priviti direct in ochi in timp ce le vorbesti. Studiile au demonstrat o puternica legatura intre frecventa conversatiilor dintre un copil si parintele lui si viitoarea lui cariera si dezvoltare intelectuala.
     
  • Viteza cu care un copil mic deprinde limbajul depinde de cantitatea si calitatea interactiunilor verbale directe cu tine. Vorbeste-i, deci, cat e ziua de lunga. Foloseste orice pretext pentru a-i vorbi. Descrie-i, explica-i, povesteste-i tot ceea ce faceti impreuna.
     
  • Exploreaza ritmurile limbajului. Incurajeaza-ti copilul sa fie atent la cadente si tipare ritmice ale limbajului, folosind jocuri cu degetele si poezioare, cantandu-i refrene pentru copii, recitandu-i poezioare, cu intonatie. Citeste-i cu voce tare in fiecare zi.
     

Text: Simona Calancea; Foto: Alina Miron.

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2 3


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
ziareonline.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Sfatul Medicului
Trending news
Mai multe din Povestea lor