Problemele cuplului cu copil

Timp pentru voi
1. Tineti cont de necesitatile voastre de cuplu; sa nu uitati ca, daca voi nu sunteti fericiti, nici copilul vostru nu poate fi fericit.
2. Petreceti cate un weekend pe luna doar voi doi, lasand copilul la o bunica sau matusa de incredere.
3. Dati-va intalnire vineri seara in oras, ca pe vremuri. Timp de cateva ore, fiti din nou o pereche de indragostiti fara griji.

4. Acordati-va unul altuia o pauza – in care sotul poate merge cu baietii la o bere, sotia cu fetele la o cafea sau la coafor.
5. Reamintiti-va de hobbyurile voastre de dinainte de nasterea copilului – si incercati sa le practicati impreuna.
6. Surprindeti-va partenerul cu biletele de dragoste strecurate in pachetelul pentru serviciu, in buzunarul de la haina.
7. Nu uitati ca, inainte de a fi parinti, sunteti sot si sotie si comportati-va ca atare.

Banii – eterna problema
Nu neaparat lipsa lor, ci setea proaspetei mamici de a-i cheltui poate aduce mari probleme in familia cu bebelus. Proaspetele mamici sunt vulnerabile. Gandirea de tipul „muncesc atat, sunt extenuata, corpul meu arata altfel, merit macar atata bucurie! este cea care duce la acest comportament.

Ele folosesc cumparaturile ca modalitate de recompensare. Dar si ca reafirmare de sine – dupa ce se privesc in oglinda si reflexia de acolo parca zice: „Ce ai facut cu vechea EU? Tu cine mai esti?, dau fuga sa goleasca raionul de cosmetice, cautand imaginea de dinainte de sarcina. Aceasta este o dependenta ca oricare alta, in fuga disperata dupa cautarea vechii identitati. De fapt, ea este materializarea unei frustrari, neacceptarea conditiei actuale, a senzatiei de inadecvare si a lipsei intimitatii in cuplu.

Mama mea stie mai bine
Desigur – soacra poate fi unul dintre marile motive de discordie. Ea si experienta ei de crestere a copiilor. Cu sfaturi binevoitoare, dar de cele mai multe ori rau primite. „Mama stie cel mai bine, spune cand sotul, cand sotia. Din pacate (sau din fericire), asa e: mama stie. Mama copilului.

Ea si asistenta medicala si medicul pediatru. Evitati ostilitatile din cuplu pe tema „ce sa zic, maica-ta le stie pe toate. Bunicile ar face bine sa se abtina de la indicatii si sa se rezume la a ajuta. Si asa tensiunea este destul de mare…

Pe baricada de non-stop
„Eu trebuie sa dorm, ca ma duc maine la munca; tu stai acasa cu copilul. Asa ca sotul doarme dincolo, ignorand plansul copilului, iar sotia sta treaza aproape toata noaptea. Neintelegerea problemei de catre sot sta in faptul ca sotia nu se scoala dimineata (ca el!) sa se duca la munca, pentru ca ea nu pleaca niciodata de la munca – ea e non-stop pe baricade!

Noaptea, copilul se trezeste si plange; ziua, sunt o multime de alte treburi casnice, facturi de platit… Asa ca fie imparti cu sotul „schimbul trei, fie faci cumva ca ziua sa ai parte de cateva ore de somn bun, fara sa te simti vinovata. Pentru ca odihna nu e o favoare, ci o necesitate.

In loc de concluzie
Problemele cuplului cu bebelus pot aparea din diferite cauze, care tin de schimbarea rolului in cuplu, de felul diferit in care cei doi isi asuma rolul de parinti, dezechilibrarea balantei indatoririlor casnice.

Dar mai ales – sau in primul rand – din pricina lipsei de timp si a disponibilitatii de a comunica cu partenerul despre propriile dorinte si nevoi personale, precum si a incercarii partenerilor de a-si rezolva aceste nevoi pe cont propriu si, de multe ori, in afara familiei sau ignorand efectele asupra familiei.

Text: Cristiana Haica, Foto: Dreamstime.

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Relatii