Programul de toamna

Nu vom crea o noua prapastie in ritmul de activitate lenevind la finele saptamanii, vom face un efort sa ne trezim tot devreme (nu vom lasa sa treaca ora 8 si sa fim tot sub pilota calduta), si ne vom mobiliza sa facem diverse activitati exact in intervalul orar in care copilul ar fi fost la gradi.

Pentru cei foarte obositi, ar fi recomandate si mini-vacantele de sfarsit de saptamana, la munte sau la mare, care sa le aminteasca de minunatele zile ale verii.

  1. Primul pas in inlaturarea oboselii este dieta, care sa corecteze abuzul de carne si dulciuri sau de produse prea solicitante pentru ficat – o dieta protectoare pentru aparatul digestiv si furnizoare de vitamine necesare imunitatii afectate puternic in sezonul de toamna-iarna.
     
  2. Al doilea pas – miscarea, sau chiar sportul, peste limita celor 30 de minute recomandate zilnic, facuta pe cat posibil in aer liber.
     
  3. Al treilea pas – somnul odihnitor, adica cel de dinainte de ora 24, in camere bine aerisite, fara televizor sau radio in incapere, dupa o baie calda si o cina usoara. Trezirea inainte de ora 8 si putina gimnastica dimineata, in fata geamului deschis.
     
  4. Al patrulea pas – organizarea riguroasa a programului zilnic si respectarea acestui program, ca sa evitam pe cat posibil aglomerarile sau activitatile urgente, de ultim moment.
     
  5. Al cincilea pas – mancati fructe de sezon, nu le mai alegeti tot pe cele exotice sau care nu apartin anotimpului; stie natura de ce ne da acum aceste fructe si nu altele. Faceti cure de struguri, prune, nuci.
     
  6. Al saselea pas – implicati intreaga familie (de la cel mai mic la cel mai mare) in pregatirile conservelor pentru iarna. Acesta este un prilej de a petrece timp de calitate si de a invata lectii noi despre natura, utile la gradi, la cunoasterea mediului.

In cazul in care ati incercat deja toate metodele expuse mai devreme si totusi adaptarea nu s-a produs, oboseala persista, problemele emotionale se mentin, este deja cazul sa ne intrebam ce se ascunde de fapt in spatele acestor manifestari sau strigate de ajutor ale organismului nostru.

Daca e vorba de oboseala, dupa trei-patru saptamani in care am aplicat metodele de inlaturare a ei povestite anterior, atunci este cazul sa mergem la medic, cu niste analize de sange facute in prealabil. Sub nicio forma nu vom sta sa treaca de la sine.

Daca nu e oboseala, ci problemele emotionale, atunci vom merge la un psiholog. Pentru ca simptomele depresive care pot aparea toamna, tristetea fara motiv, plansul facil, iritabilitatea crescuta, nemultumirea permanenta sunt alte moduri de a ne anunta ca ceva nu este tocmai in regula, si nu de acum, ci de ceva timp.

Nu trebuie ignorate aceste stari dand vina pe toamna, chiar daca ploioasa si mohorata. Chiar daca ea poate potenta aceste stari in anumite zile cenusii (prin lipsa expunerii la soare a organismului), nu inseamna ca este normal sa fim asa, sa simtim asa.

Vom lua masuri, pentru ca si asta face parte din respectul de sine. Daca cel mic nu se adapteaza la gradinita nici dupa intreaga suita de actiuni despre care am vorbit, il vom duce la psiholog, caci nu mai poate fi vorba de un simplu proces de adaptare defectuos.

Sa invatam din toate acestea
Toamna a venit deja de o luna. In cazul in care aveti parinti sau bunici la tara, mergeti la cules, incercati sa faceti toate treburile necesare la tara toamna; nu numai ca le faceti o bucurie celor care au nevoie de ajutorul vostru, dar deconectarea prin munca fizica in aer liber este mult mai benefica pentru creier decat o simpla plimbare.

Daca nu sunteti ancorati in ceea ce presupune venirea toamnei la tara (desi ati face bine sa fiti) si nu aveti nici prieteni cu rude la tara, atunci colindati targurile de toamna cu copilul de mana si recapitulati „lectia despre toamna”.

Text: Cristiana Haica; Foto: Dreamstime

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Pas cu pas