Rivalitatea dintre frati

Iar daca e cam grasuta, ar putea fi si vina ta – poate ca nu ii oferi o alimentatie echilibrata sau ii dai prea multi bani, cu care isi cumpara prea multe dulciuri. In orice caz, ai grija ca modul simplist de apreciere sa nu-ti influenteze relatia cu fiicele tale. Ne-ai spus despre cea mica doar ca e grasuta.

Dar nu se poate sa nu aiba si alte calitati, pretioase chiar. Sigur e cea mai buna din clasa la o materie anume sau poate tricoteaza ori e ordonata… De ce nu incerci sa-i dezvolti acele calitati?

Copiii mei nu se inteleg cu fratii lor vitregi
M-am recasatorit de cateva luni. Sotul meu are doua fiice (una de 12 ani si alta de 14), iar eu am un fiu de 15 ani si o fiica de 12. Copiii mei stau cu noi, iar ai lui ne viziteaza la sfarsit de saptamana. Problema e ca nu se inteleg deloc, desi eu as vrea sa se imprieteneasca.

Faptul ca se cearta nu e asa de grav: in toate familiile exista certuri, nu-i asa? Incearca sa vorbesti cu fiecare, ca sa afli ce anume il deranjeaza, si incearca sa tii cont de nemultumirile lor.

Explica-le copiilor tai ca ii intelegi ca le e greu sa faca fata inghesuielii din week-end, dar ca e firesc ca fiicele sotului tau sa-si viziteze tatal. Nu lasa lucrurile sa se agraveze si incearca sa intervii cat mai repede, fara sa aplici tratamente preferentiale nici copiilor tai, pentru ca sunt ai tai, nici copiilor lui, ca sa-i cuceresti.

Pe de alta parte, s-ar putea ca sursa nemultumirilor sa fie chiar dorinta voastra, a adultilor, de a construi o familie mare si fericita. Este greu ca sase oameni, doi adulti si patru adolescenti, sa se amuze facand cu totii acelasi lucru.

Poate ca aveti interese diferite si ar fi bine ca fiecare adult sa se grupeze cu doi copii (nu neaparat ai lui, ci in functie de interese, preferinte), ca sa plece impreuna la bazin, la film etc.

Parintii ar trebui sa-si trateze copiii diferentiat, in functie de personalitatea fiecaruia. Mai multa atentie acordata celei mici ar fi ajutat-o sa-si dezvolte respectul de sine.

Fiul meu adolescent isi necajeste sora
Fiul meu (14 ani) se distreaza necajind-o pe sora lui mai mica (8 ani). Ea sufera, iar eu nu stiu cum sa-l fac sa inceteze cu „teroarea asta.

In nici un caz nu trebuie tolerata agresarea copilului mai mic de catre fratele mai mare. Intrucat baiatul cel mare e mult mai puternic, nu trebuie sa-i ingadui sa o impinga, sa o loveasca ori sa o bruscheze fizic pe sora lui mai mica.

La prima impresie, se pare ca numai fetita are nevoie de ajutor, dar ma tem ca baiatul are probleme mult mai serioase (agresivitatea indica acest fapt). Afla daca are necazuri la scoala sau cu prietenii. Se simte neglijat si are nevoie de mai multa afectiune din partea parintilor?

Vorbeste cu el si incearca sa afli ce anume il supara. Ajuta-l sa-si depaseasca propriile probleme, insa fii categorica in privinta atitudinii sale agresive fata de sora lui.

Text: Irina Dimiu, Foto: HEPTA/PHOTONONSTOP.

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2


Recomandari
Unica.ro
Mai multe din Relatii