Sanatate – Totul despre bolile contagioase ale copilariei

Varicela

Este cauzata de un virus care apartine familiei herpes-virusurilor, responsabil si pentru boala cunoscuta sub numele de zona zoster.

Periaoada de incubatie: doua saptamani.

Simptome: Debutul este vag, in sensul ca febra poate aparea sau nu. Copilul se plange de o stare generala proasta si de lipsa poftei de mancare.

Exantemul varicelei nu poate fi confundat cu alte boli exantemice. Cuprinde tot corpul, din varful capului si pana in varful degetelor de la picioare, aparand pe fata, pe trunchi, pe membre, chiar si in interiorul gurii, al nasului, al urechilor si pe organele genitale.
Leziunile caracteristice se numesc vezicule. La inceput, acestea sunt pete mici, rosii, usor umflate, care, pe perioada catorva ore, se transforma in basici continand un lichid transparent sau un lichid laptos.
Intr-o zi sau doua, veziculele se transforma in cruste. Crustele reprezinta semnul vindecarii, desprinzandu-se de la sine.

Cat timp este contagioasa varicela?

Perioada de contagiune incepe cu doua zile inainte de aparitia primelor vezicule si se termina la sase zile dupa disparitia acestora. Cand au ramas doar crustele, boala nu mai este transmisibila.

Tusea convulsiva

Tusea convulsive sau tusea magareasca este o boala infectioasa a copilariei. Este provocata de o bacterie, Bordetella pertussis, deci nu este de origine virala.

Perioada de incubatie: 10-14 zile.

Simptome: Debutul este inselator, caracterizat de o usoara raceala si de cateva accese de tuse. Copilul nu da semne evidente de stare generala proasta, dar prezinta o scadere a poftei de mancare. In zece zile, tusea se intensifica, incepand sa capete caracteristicile specifice : devine o tuse in accese. Accesele sunt caracterizate de numeroase puseuri de tuse (8-10), care se repeta fara ca cel mic sa poata respira; acestea devin din ce in ce mai apropiate, astfel incat copilul ramane fara suflu. Odata cu evolutia bolii, accesele se inmultesc, pana ajung la 20-20 in 24 de ore. Dupa doua-trei saptamani, numarul de accese scade, iar respiratia nu mai este zgomotoasa si stridenta. In general, dupa cinci-sase saptamani, copilul nu mai tuseste.

Tratament: Fiind de origine bacteriana, tusea convulsiva poate fi vindecata cu antibiotice. Folosirea lor trebuie hotarata de medic.

Cat timp este contagioasa tusea?

Tusea convulsiva este contagioasa timp de patru saptamani de la debutul tusei. Perioada de transmisibilitate se micsoreaza daca copilul este supus tratamentului cu antibiotice.

Parotidita (Oreionul)

Aceasta boala este provocata de un virus, iar perioada de incubatie variaza intre doua si patru saptamani.

Simptome: Boala poate debuta cu semne precum febra, stare generala proasta, dureri de cap, dureri musculare.

Dupa 12-13 ore de la aparitia acestor semne incepe tumefactia tipica. Aceasta debuteaza in partea de dedesubtul lobului urechii si se intinde atat pe fata, langa mandibula, cat si in zona din spate. Tumefactia poate fi prezenta pe o singura parte sau pe ambele parti. Umflaturile sunt dureroase de la inceput, iar presiunea creste odata cu durerea.

Tumefactia atinge apogeul dupa doua-trei zile, dupa care se retrage in timp de o saptamana.

Cat timp este contagioasa?

Contagiozitatea maxima a bolii are loc cu o zi inainte de aparitia tumefactiilor si dupa trei zile de la disparitia lor.

 

 

 

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2 3


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Sanatate