Sarbatori fara indigestie si balonare

La copii si la adulti
Gazele intestinale nu sunt motiv de ingrijorare decat in cazurile in care provoaca dureri. Ele sunt dovada ca sistemul digestiv nu functioneaza eficient sau ca alimentele pe care le consumam nu sunt curate'.

Toti colorantii, indulcitorii artificiali si conservantii continuti de alimente ne supara stomacul. Unele medicamente si remedii homeopate pot diminua senzatia de disconfort, dar ideal ar fi sa consumam hrana cat mai prietenoasa' pentru intestinele noastre.

Multe produse atat de apreciate de catre copii provoaca sau agraveaza problemele de digestie. Sucurile carbogazoase ar trebui sa dispara din meniu'.

Cum se poate preveni

  • Nu sariti peste micul dejun sau pranz, in asteptarea mesei festive de seara.
  • Mestecati bine inainte de a inghiti.
  • Nu amestecati prea multe alimente si feluri la o singura masa.
  • Nu le dati celor mici fructe sau dulciuri imediat dupa ce au terminat felul principal.
  • Dupa masa, in loc sa va trantiti pe o canapea, pentru siesta, faceti un efort si iesiti cu totii afara, la o plimbare de 20 de minute.
  • Nu le serviti, sub nicio forma, bauturi alcoolice copiilor.

Vinovati…
1. Fibrele – produsele bogate in fibre sunt greu digerate de catre stomacul copiilor. Prea multe cereale integrale pot deranja un stomac sensibil. Vorbeste cu pediatrul, ca sa-ti recomande alternative.

2. Guma de mestecat – indulcitorii artificiali din gumele de mestecat sunt greu de asimilat de catre organism. Ei raman cumva blocati la nivelul colonului, fermenteaza si produc gaze, care se traduc prin dureri intense de stomac. Mestecatul in sine favorizeaza inghitirea' de aer in exces.

3. Sucurile – chiar si cele naturale, consumate in exces, pot provoca probleme. Sistemul digestiv imatur nu le permite copiilor sa proceseze prea bine zaharurile continute de fructe, si asta poate provoca multe gaze sau, in unele cazuri, episoade grave de diaree.

4. Vegetale – anumite legume sau vegetale ca broccoli, fasole sau conopida sunt extrem de greu de digerat. Ele nu trebuie sa lipseasca din meniul copilului, dar trebuie administrate' in portii mici.

Cateva remedii homeopate:

Remediu Problema Eficienta
Colocynthis Colici Pentru dureri care cedeaza la caldura sau schimbarea pozitiei.
Nux vomica Greata, arsuri In caz de gust amar, gura uscata, balonare.
Podophyllum Diaree Impotriva crampelor care insotesc diareea.

Consultati medicul inainte de a administra copiilor remedii homeopate. Fiecare caz este specific si presupune frecventa de administrare sau dilutii diferite.

Text: arhiva Edipresse; Foto: Shutterstock

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Sfaturi practice