Sarcina extrauterina

Cum poate fi prevenita?
Statisticile arata ca, la un total de 1.000 de sarcini, aproximativ 10-15 dintre acestea se pot dezvolta sub forma unor sarcini extrauterine.
Cea mai buna metoda de a preveni o sarcina extrauterina sau de a o depista inainte de a fi prea tarziu este consultarea medicului, imediat dupa aparitia primelor semne de sarcina.

Medicul va examina femeia insarcinata si ii va recomanda o ecografie – singurul examen medical in stare sa deosebeasca cu exactitate sarcina normala de cea ectopica (extrauterina). Ecografia poate diagnostica cu certitudine o sarcina extrauterina a carei evolutie depaseste sapte-opt saptamani. Sarcina ectopica astfel depistata este inlaturata printr-o interventie chirurgicala, de preferinta endoscopica.

Mai pot ramane insarcinata?

O sarcina extrauterina nu inseamna neaparat ca nu mai poti avea copii. Dupa o sarcina extrauterina, orice femeie isi pune problema daca, pe viitor, va putea avea o sarcina normala.

De aceea, se recomanda un consult ginecologic amanuntit, care poate stabili eventualele cauze care au dus la aparitia unei sarcini ectopice, dupa care medicul va stabili un tratament adecvat (vezi cazul infectiilor pelviene). Pana la o eventuala sarcina, femeia va lua, timp de cel putin sase luni, contraceptive orale, care ajuta la refacerea tesuturilor afectate de sarcina extrauterina.

Cum poate fi depasita aceasta trauma?
Dupa o astfel de experienta traumatizanta apar si tulburari emotionale. Este vorba de teama pentru sanatatea proprie, mai ales in cazul in care femeia a suferit o complicatie grava, care i-a pus viata in pericol.

Unele femei isi doresc foarte mult sa ramana din nou insarcinate, deoarece considera sarcina extrauterina ca fiind un esec personal, in ciuda explicatiilor oferite de medici. Pentru depasirea acestei situatii de criza, inclusiv a starilor depresive, femeia are nevoie de sprijinul rudelor apropiate si al prietenilor.

Depaseste criza
Nu-ti ascunde durerea. Cauta ajutorul prietenilor si al familiei pentru a depasi cu bine situatia de criza. Sprijinul lor te va ajuta sa iti recapeti optimismul si increderea in tine.

Masuri de urgenta
In cazul in care femeia prezinta simptomele descrise mai sus, se recomanda transportarea de urgenta a acesteia la cel mai apropiat spital. De rapiditatea cu care femeia ajunge in sala de operatie poate depinde, in multe cazuri, chiar viata ei. Complicatiile pot fi deosebit de grave: hemoragie abdominala masiva, cu soc hemoragic etc.

Text: Romina Surugiu, Foto: Octav Nitu.

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Dezvoltarea sarcinii