Sfarsit de saptamana in familie

Transforma maruntisurile
Ai adunat prin garaj sau prin pod o gramada de nimicuri? Acum e momentul sa le transformati impreuna. Din cartoane colorate si bucatele de material, faceti felicitari. Decupati un dreptunghi, indoiti-l si pe fata lui lipiti forme din textil: o pasare, o floare. Detaliile prea marunte si urarile se pot desena cu carioca.

Schimb de experienta
Daca aveti prieteni cu copii de varste apropiate, puteti pune la cale un week-end cu workshop-uri. Impartiti activitatile asa: in fiecare colt al camerei sau in camere diferite, stabiliti cate un cartier general. Un adult sau mai multi organizeaza o activitate, pe domenii: lectura, pictura, teatru de papusi, dans, mima. Copiii participa la toate activitatile, prin rotatie.

La cumparaturi
Copiilor le place sa se joace de-a adultii. Un joc interesant, care-i va invata valoarea banilor: improvizeaza un magazin la voi in sufragerie. Aduna mai multe obiecte, pune-le etichete cu pret, imparte banii tuturor membrilor familiei si porniti la cumparaturi. Nu uita sa-i dai copilului un cos (de rafie sau din plastic); i se va parea experienta cu atat mai reala.

La teatru cu cei mici
Cand erai tu copil, la sfarsit de saptamana, mergeai la teatru, la concert, la teatru de papusi, fie „cu clasa, fie dusa de manuta de parinti. Ai ramas cu amintiri placute legate de spectacolele copilariei?

E momentul sa-i faci si copilului tau cunostinta cu teatrul. Iar pentru ca ai cateva nedumeriri legate de acest subiect, iti venim in intampinare cu cateva sfaturi.

In primul rand, trebuie sa alegi un spectacol potrivit. Tine cont de faptul ca un copilas are tendinta sa creada ca ce se petrece pe scena este real, ca personajele se bat, se cearta si sufera cu adevarat.

Daca esti incepatoare in „domeniu, intreaba-ti prietenii cu copii care sunt piesele preferate ale odraslelor. Nu duce copilul la o piesa a carei poveste a vazut-o la televizor sau sub forma de desene animate. Se va plictisi urmarind acelasi fir epic.

Cand mergeti la teatru, alege pentru copil hainute mai deosebite (nu blugi), dar comode. Va intelege ca mersul la teatru e un eveniment important si va deveni mai serios, mai cooperant si mai curios.

Ca sa te asiguri ca micutul tau spectator nu-si va pierde rabdarea, devenind o sursa de galagie in timpul piesei, explica-i cat timp dureaza si cand sunt pauzele. Mai spune-i ca nu are voie sa vorbeasca o data cu actorii. Unora li se pare nimerit sa le povesteasca copiilor subiectul piesei, fara a le divulga sfarsitul. Este un truc ce functioneaza, cei mici fiind interesati sa vada reprezentarea povestii spuse de parinte.

Sfaturi pentru spectatori
Nu uita sa-i prezinti copilului si cateva elemente:
Punctualitatea. Este importanta la un spectacol de teatru, pentru ca dupa inceperea piesei nu mai ai voie sa intri in sala. E bine sa ajungi inainte de inceperea spectacolului.

Micile necesitati. Asigura-te ca ai dus copilul la toaleta inainte de inceperea piesei. Repeta operatiunea si in pauze.

Intunericul. Stingerea luminilor este o conditie esentiala pentru desfasurarea piesei. Spune-i micutului sa nu se sperie de noaptea artificiala, de zgomotele produse pe scena sau de fundalul sonor.

Gustarile. Copiii au tendinta sa rontaie; acum e momentul sa-l inveti pe al tau sa nu o faca (promite-i ca in pauza, in foaier, va primi suc si bomboane).

Intrebarile. S-ar putea ca micutul sa nu se poata abtine si sa te intrebe ceva in timpul spectacolului. Raspunde-i in soapta si roaga-l sa pastreze viitoarele intrebari pentru pauza.

Agitatia. Nu e deloc potrivita pentru o sala de teatru. Daca nu-ti poti opri copilul, scoate-l afara in hol si tine-l acolo pana se potoleste. Jucaria lui de plus preferata sau paturica magica il vor ajuta sa stea linistit.

Obisnuinta. La sfarsitul piesei, intreaba-ti copilul ce i-a placut din spectacol, ce l-a speriat sau deranjat si daca ar vrea sa mai vada si alte piese. Explica-i pasajele mai grele si pastreaza la indemana (pe frigider sau pe birou) programul piesei sau fotografiile facute cu aceasta ocazie.

Text: Valentina Vuxanovici, Foto: STOCKBYTE.

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2


Recomandari
Unica.ro
Mai multe din Relatii