Singur acasa…

Oare exista alternative?
Orice mama stie asta si oricare iti va spune la fel: nu exista alternative la mama, dar, in acelasi timp, fiecare va recunoaste ca nu poate fi mereu alaturi de copilul ei. Alternativele sunt cunoscute, insa merita sa fie trecute in revista.

Cresa – a devenit un instrument necesar in ingrijirea copilului in perioada comunista pentru a suplini parintii cand acestia erau la munca. Gradinita – programul este de aproximativ patru ore pe zi la gradinita cu program normal si de aproximativ opt ore pe zi la gradinita cu program prelungit, care include si masa de pranz si somnul de dupa-amiaza.

Nu este obligatorie, insa pregateste copilul pentru intrarea in colectivitate, supunerea lui la reguli asemanatoare celor de la scoala. Bona – desi are un nume oarecum interbelic, bona a revenit in forta in anii 2000, cand puterea noastra de cumparare a crescut semnificativ.

Daca nu ai cu cine sa lasi copilul pentru cateva ore, inscrie-l la after school. Aici va cunoaste personal calificat care sa-l ajute si cu lectiile.

Bona ingrijeste copilul, il supravegheaza in timpul lectiilor si reprezinta un companion al acestuia pe durata zilei. Bunicii – parte a familiei, joaca moneda' gradului de rudenie pentru a primi copilul in grija. Vecinii – sunt aproape, ii cunosti de ani buni, precautiile sunt totusi necesare.

Pericolul televizorului
Potrivit unui studiu realizat de catre pediatrii Institutului Australian al Medicilor, sanatatea fizica si mentala a copiilor este in pericol din cauza orelor petrecute in fata calculatorului si televizorului.

Asadar, nu-ti lasa copilul mai mult de o ora pe zi la televizor sau la computer. E spre binele lui!

Daca il lasi singur acasa, ia-ti precautii!
Copiii trebuie sa stie exact ceea ce doresti de la ei, fii concisa si sigura ca au inteles. Revino asupra regulilor din casa din cand in cand. Invata-ti co­pilul sa nu deschida usa ni­manui fara aprobarea ta. Explica-i ca trebuie sa se intoarca direct acasa si sa te sune cand a ajuns.

Lasa pe o lista la vedere toate numerele importante de telefon. Copilul tau ar trebui sa stie sa te sune imediat cum ceva il face sa se sim­ta nelinistit sau speriat. Blocheaza accesul la internet sau blocheaza printr-un program special protejat prin parola saiturile interzise minorilor.

Copilul tau ar trebui sa stie sa foloseasca orice aparat din bucatarie de care ar putea avea nevoie. Invata-l sa-si organizeze timpul, ai grija sa aiba niste sarcini clare pentru perioada in care este singur acasa. Incuie camera sau cel putin dulapurile sau sertarele unde nu are voie sa umble.

Copilul tau trebuie sa stie ca, singur fiind, nu inseamna ca nu-ti poti da seama daca a facut sau nu ce trebuia. Spune-i sa nu intre in casa daca gaseste usa descuiata sau ceva pare in neregula. Cere unui vecin sa verifice de cateva ori, in functie de cat lipsesti tu, casa si copilul, anunta si copilul de acest fapt.

Nu intra in panica daca simti nevoia sa-l suni frecvent, este firesc sa fii ingrijorata.

Intrebari pentru tine
Teoretic, un copil sub zece ani nu ar trebui lasat singur acasa, totusi, ar trebui sa raspunzi mai intai la cateva intrebari inainte de a pleca la munca?

  • Copilul tau urmeaza in general instructiunile si regulile impuse de tine?
  • A spus copilul tau pana acum ca-i e teama sa rama­na singur sau ai observat asta?
  • Esti sigura ca ceea ce-ti spu­ne copilul tau este ade­varat?
  • Poti sa garantezi ca intr-o situatie limita copilul tau isi va pastra mintea clara?
  • Ar putea copilul tau sa sune la 112 calm, sa spuna numele lui si al tau, adresa completa si ce s-a intamplat, in cazul unei urgente?

Cel mai bine este sa incepi cu o perioada scurta de timp, de la 15 minute in sus; vei vedea ca in cateva zile copilul se va obis­nui si isi va vedea de responsabilitati.

Deci, cum ramane?
Dupa cum ai vazut, nu exista o varsta la care sa poti spune Gata, e timpul sa stai singur acasa!'. Decizia ta depinde de factori specifici familiei tale si, mai ales, de copilul tau.

Desi­gur, este posibil ca pentru ceva timp sa fii nevoita sa tot incerci fel de fel de strategii pentru a-i creste copilului tau increderea in sine, sau, din contra, pentru ca tu sa castigi incredere in copilul tau.

Procesul este lung si complicat, menit sa rupa sau sa dilueze legaturi de atasament formate intre tine si copilul tau. Dar merita! Vei avea, in final, un copil responsabil si pregatit pentru viata.

Text: Psiholog Robert Cristian; Foto: Dreamstime.
 

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Psihologie