Socializarea este sansa copiilor cu astm si ADHD

Asociatia ACCES este o organizatie nonguvernamentala, apolitica si nonprofit care are ca scop promovarea, organizarea si reprezentarea in tara si strainatate a actiunilor umanitare destinate protejarii si promovarii drepturilor si intereselor copilului si tanarului diagnosticat cu astm bronsic si/sau ADHD.

De asemenea, Asociatia ACCES are ca scop promovarea, organizarea si reprezentarea in tara si strainatate a actiunilor umanitare destinate acordarii de asistenta integrata medicala, psiho-sociala si consiliere de specialitate.

Asociatia ACCES, prin programele pe care le desfasoara, sprijina imbunatatirea capacitatii de intelegere a astmului bronsic si ADHD atat pentru copiii si tinerii afectati, cat si pentru familiile acestora; reducerea excluderii sociale si a marginalizarii copiilor si tinerilor afectati de astm bronsic si ADHD in cadrul comunitatilor de tineri, prin implementarea unor campanii de Informare, Educare, Comunicare (IEC), precum si constientizarea populatiei generale cu privire la boala copiilor si tinerilor cu astm bronsic si ADHD, la incidenta crescuta a acestor afectiuni si la nevoia diagnosticarii si tratarii corecte a acestestora prin desfasurarea unor campanii sociale.

Obiectul de activitate al Asociatiei ACCES consta in:

  • promovarea educatiei medicale privind astmul bronsic si ADHD;
  • promovarea spiritului de solidaritate si intrajutorare umana;
  • mediatizarea problematicii astmului bronsic, ADHD-ului si a afectiunilor conexe;
  • sustinerea si promovarea intereselor specifice bolnavilor;
  • reprezentarea intereselor membrilor sai in relatiile cu organele puterii si administratia centrala si locala de stat.

Astmul este una dintre cele mai des intalnite maladii cronice din lume cu o prevalenta ascendenta, in special in randul copiilor. Prevalenta simptomelor de astm la copii variaza intre 0 % si 30 % la diverse populatii, incidenta cea mai ridicata inregistrandu-se in Australia, Noua Zeelanda si Anglia.

Conform statisticilor, Romania se afla printre tarile cu cea mai mica prevalenta a astmului bronsic din Europa, dar de multe ori boala este subdiagnosticata sau tardiv diagnosticata (diagnosticul este adesea stabilit dupa 3-5 ani de la debutul bolii). Varsta precoce de debut (30% dintre cazuri manifesta simptomele bolii sub varsta de 1 an, iar 80% sub 5 ani) face boala foarte greu de depistat, mai ales ca simptomele sale nu alarmeaza parintele, care considera ca stranutul, tusea si respiratia dificila pot fi doar consecintele firesti ale unei raceli.

ADHD – (Tulburare hiperactivitate/deficit de atentie) este o tulburare in care simptomatologia esentiala o reprezinta persistenta inatentiei si/sau hiperactivitatii-impulsivitatii mai frecvent si mai sever decat este observat de regula la indivizii cu un nivel comparabil de dezvoltare. Simptomatologia debuteaza deobicei inainte de varsta de 7 ani si este diagnosticata de regula pentru prima data in anii de gradinita si scoala elementara. Prevalenta tulburarii este estimata la 3-5 % la copii de varsta scolara. Este important de mentionat ca simptomatologia este prezenta in afara unei tulburari psihotice, mentale sau de dezvoltare a copilului. Sub tratament medicamentos si psihoeducational rezultatele in timp sunt pozitive.

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Stiri