Spune-mi o poveste!

Rolul povestilor
Copiii traiesc cu mare intensitate aventurile personajelor din povesti, se bucura cand acestea depasesc obstacolele si se intristeaza cand au probleme, sunt tristi, chiar disperati cand personajul pozitiv este in dificultate, sufera, si se insenineaza, fetisoara le straluceste de bucurie cand personajele iubite sunt salvate sau gasesc o solutie isteata de a iesi din incurcatura.

Povestile au un mare impact asupra copiilor tocmai pentru ca apeleaza la sufletul lor, la sentimentele lor, iar prin ele copiii invata sa reactioneze la ceea ce lumea inconjuratoare cere de la ei, dar si sa-si formeze o atitudine corespunzatoare fata de binele si raul din aceasta lume, caci bunatatea, cinstea, curatenia sufleteasca, marinimia sunt rasplatite totdeauna, chiar daca uneori mai tarziu.

Deci, povestile sunt intotdeauna bune pentru copii? Sa vedem ce cred parintii… „I-am citit Alba-ca-Zapada. Dupa doua vorbe, mama fetitei moare si tatal ei isi ia alta sotie. Musca din mar si moare – nu a mai mancat nici copilul mere.

Capra cu trei iezi: mama lasa copiii singuri in casa si vine lupul sa ii manance – copiilor le este frica atunci cand suna cineva la usa…

Pe fata mosului si pe baba le omoara balaurii, pe soacra cu trei nurori o ucid nurorile cu sadism maxim, nici nu pot reproduce modalitatile demne de criminalii cei mai periculosi. si pe urma, toate femeile, ma rog, fetitele, sunt fie frumoase si stau si-l asteapta pe Fat-Frumos sa vina pe cal alb, fie sunt urate si sunt ucise, ori sunt atat de rele inca tot rau sfarsesc.

Frumosii si bestiile…
Este foarte important sa fim atenti la mesajele pe care le primesc copiii din povesti. Doi profesori de la Western Illinois University si Purdue University au facut o cercetare asupra povestilor pentru copii. Ei au constatat ca sunt mai apreciate povestile in care este supravalorizata frumusetea femeii (Cenusareasa,

Alba ca zapada, Frumoasa din padurea adormita), ca cei mici asociaza uratenia cu rautatea si frumusetea cu bunatatea, ca au asimilat ideea ca printesele dobandesc o viata fericita pentru simplul fapt ca frumusetea le face speciale, frumusetea fiind asociata cu privilegii, in timp ce personajele urate sfarsesc prin a fi pedepsite (deci fetele neatractive sunt mai predispuse a fi rele).

O colega psiholog spunea ca este foarte interesant de stiut care este povestea care ne-a marcat copilaria, pe care o tinem minte ca speciala, deoarece acea poveste ne-a dat o directie in viata, despre cum este bine sa ne raportam la bine si la rau, cum sa ne aratam oamenilor, ce este cel mai important pentru noi.

Din explicatiile pe care le dam despre ce lucruri ne-au placut la acea poveste, cu ce este ea speciala, putem constientiza unele dintre motivele ascunse care stau la baza actiunilor noastre pe care nu le putem explica.

In plus…
Povestile cu printi si printese

Barbati frumosi, curajosi, perseverenti, bogati… Asta cautam noi. Femeile – frumoase si cuminti, tacute, blande… Asta cauta ei. Un palat, o nunta imparateasca, fericire pana la adanci batraneti. Citeam odata unor copii de gradinita o poveste cu clasicii print-printesa.

El a trecut prin numeroase incercari, a primit fata imparatului si jumatate din imparatie. Inainte sa spun ca s-au casatorit si bla-bla, am intrebat: „V-a placut povestea?. „Daaaa. „Ce v-a placut?. „Povestea!. „si cum se termina povestea cea frumoasa, copii?. „Pai, se casatoresc!. si asa se termina o poveste frumoasa de dragoste…

Basmele cu talc
Nu oricine stie sa aleaga povestile. Cei mai multi cumparam o carte oarecare si o luam la rand, seara, la nani. Daca am fi stiut ca nu toate povestile sunt importante, le-am fi ales doar pe cele cu talc. Acestea sunt povesti cu personaje umane sau animale care au ceva de invatat din aventura prin care trec.

Capra cu trei iezi, Povestea magarusului „Nu vreau, Purcelusul pedepsit, Cei trei purcelusi, Ratusca cea urata si multe altele. Din acestea si din fabule copilul invata adevarate modele de comportament, isi stabileste valori morale reale, identifica comportamente pe care le-a vazut la el sau la alti copii si se deprinde a reactiona adecvat la ele. Copilul invata ce este intelepciunea.


Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2 3


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Comportament