Terapia prin arta: cum il poate ajuta

Lasa-l sa cante, chiar daca nu are ureche muzicala. Cantatul la diferite instrumente nu este numai apanajul celor cu bani, care isi masoara calitatile de parinte in functie de cat de multe partituri invata copilul. Cumpara-i jucarii muzicale putin costisitoare: o tobita sau un fluier din lemn.

Jocul de-a actorii
Terapia prin teatru, (jocul de roluri) este o modalitate prin care se pot pune in scena situatii reale sau ipotetice si se experimenteaza modalitati de comportament in acele situatii. Ca rezultat, copilul isi elibereaza tensiunile, emotiile pe care nu le poate manifesta, intelege sentimentele pe care ceilalti le traiesc in diferite situatii de viata, invata reactii sau comportamente mai adecvate.

Du-l la teatru: punerea in scena a unor povesti clasice ajuta copilul sa isi proiecteze nelinistile sau felul in care vede el lumea prin intermediul personajelor. Acestea sunt „investite cu semnificatii, sentimente si ganduri, pe care copilul le traieste in legatura cu evenimentele vietii sale.

Jocul de-a actorii ii creste increderea in sine, ii stimuleaza creativitatea si ii dezvolta abilitatea de a intelege emotiile celorlalti, prin intelegerea sentimentelor proprii.

Teatrul de papusi
Este accesibil oricarei familii. Personajele pot fi inventate sau preluate din povesti, poti face o scena improvizata dintr-o cutie de carton sau o perdeluta atarnata cu o sfoara.

Marionete pot fi papusi gata confectionate, din comert, sau creati din linguri de lemn sau din tricouri, prosoape sau cearsafuri mai vechi personajele povestilor voastre. Ca sa nu mai pomenim de vestitul teatru de umbre, care nu necesita decat un bec si dexteritate.

In pasi de dans
Cand ai dansat ultima oara cu copilul tau, indiferent de varsta lui? Sper ca nu ai raspuns „niciodata. Dansul este o forma de eliberare de emotii, de energizare, de exprimare a unor mesaje uneori mai puternica decat cuvintele.

Ganditi-va la dansurile ritualice ale triburilor, la dansul hakka, adoptat de la populatia maori de catre echipa neozeelandeza de rugby. Cate emotii si sentimente transmit! Cati dintre noi si-ar dori sa se afle cu ei in teren?

Ce efect are asupra adversarilor, dar mai ales pentru moralul echipei… Dansul elibereaza energie, relaxand, dar si energizeaza, te incarca, te motiveaza, ajuta la exprimarea unei stari de spirit, ajuta la socializare, la intelegerea emotiilor proprii si ale celorlalti. Dansul este raspunsul primar la ritm si muzica.

Cel care danseaza intra in legatura cu sine, si „trairea dansului face legatura cu universul. Se stie ca anumite forme de dans pot induce chiar starea de transa. Miscarile facute in dans stimuleaza ambele emisfere cerebrale si ajuta la dezvoltarea lor echilibrata.

Prin dans, copilul devine constient de sentimentele lui, iar problemele emotionale si conflictele ies la iveala in acest mod. Cand vorbesc despre dans in acest context, ma refer la acele miscari facute de copil la libera lui alegere, la auzul muzicii, nu la cele ordonate meticulos din dansul sportiv, de societate sau balet, care au cu totul alte functii.

Multi parinti prefera sa isi dea copiii la cluburi, unde invata in cadru organizat sa danseze. Acele forme de invatare a dansului nu au rol terapeutic.

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2 3


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Psihologie