Totul despre otita

O cauza frecventa
Curatarea excesiva a urechilor cu betisoare poate duce la traumatisme locale si la pierderea stratului protector de cerumen, favorizand astfel infectia. Un alt inconvenient al folosirii lor inadecvate este impingerea cerumenului catre membrana timpanica.

Apare senzatia de ureche infundata, scaderea auzului, jena locala chiar cu perceperea unui zgomot (tinitus). In incercarea de a rezolva acasa aceasta situatie folosind obiecte ascutite, poti leza conductul sau timpanul, asa ca mai bine este sa ceri ajutorul medicului.

Tratamentul
Se aplica local antibiotice: cel mai frecvent aminoglicozidele (ex. Gentamicina) in asociere cu un al doilea antibiotic (Neomicina, Polimixina B) si o componenta cortizonica (Hidrocortizon).

Pot aparea reactii locale la contactul cu antibioticele, iar aminoglicozidele sunt ototoxice si contraindicate in cazul prezentei perforatiei timpanice.

Daca vizualizarea timpanului e dificila prin edemul din peretii conductului auditiv, se va opta pentru antibiotice din grupul fluorochinolonelor (Ciprofloxacin, Ofloxacin).

Semne clinice
Durere locala aparuta spontan sau la tractionarea usoara a pavilionului urechii sau la apasarea pe tragus (mica formatiune cartilaginoasa aflata anterior de intrarea in conductul auditiv). Aparitia locala a mancarimii (prurit).

Poate sa aiba senzatia de ureche infundata, se remarca o secretie in ureche si un oarecare grad de hipoacuzie. Canalul auditiv apare ingustat la examinare, din cauza tumefactiei peretilor.

Se poate remarca uneori roseata tegumentelor si se pot simti, la palpare, ganglionii din jurul urechii usor mariti. De multe ori examinarea timpanului cu otoscopul gaseste o imagine normala sau, mai rar, un grad de opacifiere.

Otita medie
Aceasta se clasifica in otita medie acuta supurata, recurenta, seroasa sau cu exudat.

Otita medie acuta supurata este caracterizata de urmatoarele semne clinice:

  • durere intensa a urechii (otalgie),
  • agitatie,
  • febra,
  • senzatie de greata,
  • varsaturi,
  • scaderea auzului,
  • perceperea unor zgomote la nivelul urechii sau senzatia de infundare prin acumulare de puroi la nivelul urechii medii.

La examinare, timpanul este rosu intens, opac, bombat sau chiar perforat cu puroi.
Otita medie recurenta defineste situatia in care apar trei episoade de otita medie cu exudat in sase luni sau patru episoade in ultimele 12 luni.

Importanta recunoasterii acestor situatii este generata de riscul de hipoacuzie de diferite grade. Aceasta complicatie ameninta invatarea limbajului. Educatia si dezvoltarea copilului vor fi implicit afectate.

O situatie frecvent intalnita este congestia izolata a timpanului in timpul rinofaringitelor acute: otita medie congestiva. Cel mai frecvent vinovate de otita medie sunt bacteriile: Streptococcus pneumoniae, Haemophilus influenzae, Moraxella catarrhalis si alti germeni, in procente mai mici.

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2 3 4


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Sanatate