Totul despre prietenii imaginari ai copiilor

Incercarea de apropiere de un alt copil implica, spre exemplu, peste 290 de miliarde de stimuli cerebrali in 10 secunde. Toti acesti stimuli nu fac altceva decat sa-l determine pe copil sa hotarasca sa se apropie de un alt copil. Aparent putin, insa in realitate toate aceste sute de miliarde de procesari nervoase contribuie la evolutia creierului.

In lipsa stimulilor ceruti de asa-zisul impuls social, copilul se dezvolta psihic mai incet sau suplineste acest lucru prin crearea unui univers imaginar.

5. Saracia comunicarii afective Micutul are nevoie si de a i se arata foarte multa tandrete. Simpla comunicare verbala si mangaierile grabite nu sunt suficiente, un comportament ceva mai rece sau mai indiferent face ca micutul sa se refugieze in imaginar.

Cine sunt ei
Prietenul imaginar nu apare doar la copiii singuri, asa cum se credea pana de curand, ci si la cei care au parte de comunicare sociala cu alti copii, dar fantezia lor bogata sau frustrarea lor cere acest exercitiu creativ complex.

Micutul are grija sa-i atribuie acestui prieten imaginar calitati si defecte umane, dar in special darul de a comunica foarte deschis cu el si de a-i oferi protectie si afectiune.

Formele prietenilor imaginar
1. Jucaria personificata
Apare mai des la fetitele care au nevoie de mai multa tandrete. Micutele daruiesc papusilor suflet, personalitate si calitatea de prieten. Acest lucru este foarte benefic si le dezvolta instinctul matern, antrenand si capacitatea afectiva pentru viitorul partener de viata in viata adulta.

Baietii personifica rareori jucari de plus sau alte animale, cu care ar dori sa comunice mai mult tot din lipsa unui comportament indeajuns de apropiat al parintilor. Exista insa si optiunea „figurinelor de actiune, a eroilor din desene animate.

2. Prietenul uman invizibil
Apare la 18% dintre copii. Prietenul invizibil este un personaj cu infatisare blanda, de obicei sub forma unui copil care-i seamana, dar este foarte frumos si vorbeste cu el despre tot ce nu poate vorbi cu adultii. Uneori apare ca un adult sau ca un batran simpatic.

3. Prietenul special al micutului
In rare cazuri, micutul atribuie prietenului imaginar calitati pe care el ar dori foarte mult sa le aiba. Se intampla ca prietenul imaginar sa aiba o personalitate total diferita, chiar opusa celei a micutului (spre exemplu, daca micutul tau este cuminte si ascultator, va avea un prieten care face „pozne in universul lui imaginar, dar si in planul real; prima reactie a micutului cand face o „boacana va fi sa dea vina pe prietenul lui imaginar.)

Cum te porti cu prietenul lui
Prietenul imaginar al micutului a aparut dintr-o necesitate reala si deci nu trebuie alungat din imaginatia copilului. Pentru parintii care banuiesc ca micutul lor are un prieten imaginar trebuie sa recomandam urmatoarele:

– Nu fii indiscreta fata de relatia sa cu prietenul imaginar.
– Evita sa-l ridiculizezi daca iti povesteste despre prietenul imaginar.
– Sugereaza-i cum sa se poarte cu el, ca si cum ar fi real, incercand astfel sa-i oferi educatia dorita.

– Ofera-i mai multa tandrete.
– Lasa-l mai mult sa se joace cu prietenii.
– Vorbeste deschis cu el.

– Nu-l pedepsi niciodata prin interzicerea jocului sau prin violenta.
– Citeste-i mai multe basme sau cumpara filme fantastice cat mai multe.

Numai in cazul in care este clar ca micutul are viziuni de tipul halucinatiei trebuie sa ne alarmam si sa mergem la medic.

Text: Marius Radu, cercetator Academia Romana, Foto: Arhiva Edipresse.

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2 3


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Psihologie