Trece-ti copilul cu bine de iarna

Otitele
Copiii sub trei ani au cel putin o infectie la nivelul urechilor in fiecare an. Frecventa este mai mare in timpul sezonului rece. Exista metode prin care se poate reduce riscul declansarii unei otite.

Alaptarea joaca un rol important, pe de o parte prin faptul ca se transmit copilului anticorpi, dar si prin faptul ca suptul in sine ajuta la buna functionare a urechii interne.

Fumatul creste riscul ca cel mic sa faca otita cu pana la 50%, din cauza faptului ca particulele de tutun se pot bloca in urechea interna.

Evita sa-i dai bebelusului biberonul cand e la orizontala – in aceasta pozitie, urechea interna este deschisa, ceea ce permite germenilor sa patrunda si sa cauzeze infectia.

Este posibil ca un copil vaccinat sa faca gripa, dar intr-o forma usoara. La vaccinare, cel mic trebuie sa fie complet sanatos.

Ce poti face
Boala are „repertoriul” ei, dar poti face anumite lucruri pentru a grabi vindecarea:

  • Curata cu atentie si in mod regulat secretiile nazale (in prealabil, poti folosi solutie salina pentru fiecare nara);
  • Foloseste un umidificator in dormitorul copilului, pentru a-l ajuta sa respire mai bine;
  • Ridica pe timpul noptii capul copilului, cu ajutorul unei perne, astfel incat caile respiratorii sa ii fie decongestionate;
  • Creste cantitatea de fluide pe timpul zilei, aeriseste bine camera (aerul rece ajuta la uscarea secretiilor si omoara microbii).

Este de preferat ca toata lenjeria, inclusiv asternuturile copiilor sa fie din materiale antialergice. Pilotele din puf sunt contraindicate. Copiii mai mari pot bea ceaiuri cu miere (dar nu fierbinti, pentru ca, la temperaturi mari, mierea isi pierde proprietatile curative).

Lamaile, care ar ajuta prin continutul de vitamina C, ii pot cauza copilului mai mult disconfort daca are si dureri de gat, acidul iritand si mai mult zona. O supa de pui (pe care am mai laudat-o o data in acest articol) face mult mai bine.

Of, gripa
Nu, nu, nu vorbim despre gripa porcina – mai mult ca sigur sunteti deja foarte documentati pe subiect -, ne referim la gripa „comuna”, care ne sperie atat de tare, totusi. Din octombrie pana in aprilie este plin sezon de gripa, spun medicii, care ne avertizeaza, daca mai era cazul, ca ea este periculoasa pentru nou-nascuti si bebelusi.

Cum deosebesti o gripa de o raceala: prima debuteaza brusc, cu febra mare, poate fi insotita de varsaturi si e caracterizata de o stare generala proasta si durere difuza in tot corpul. Pentru prevenirea ei se poate face vaccinul antigripal, dar care nu este recomandat de catre pediatri la varste mai mici de 6 luni – in acest caz, se recomanda vaccinarea celor care au grija de copil.

In timpul sezonului rece, este de preferat sa limitati numarul de persoane care intra in contact cu copilul si sa va asigurati ca toata lumea respecta ca la carte masurile de igiena.

Text: Dr. Amelia Dan, medic primar pediatru, Foto: Dreamstime.

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Sanatate