Tulburari ale somnului la copii

Tulburari ale somnului la copii
Orarul de somn al copiilor este cotrolat de un mic grup de celule cerebrale care functioneaza ca un ceas. Acest ceas intern poate fi stimulat de prezenta unui orar de somn, cu dezvoltarea unei rutini.

Aceasta rutina este stabilita de parinti iar sugarul se va adapta treptat a noul orar de somn; in 70% din cazuri sugarul se va adapta perfect de unul singur, iar la restul este suficient ajutorul parintilor.

Refuzul de a merge la culcare. Copiii pot apela la diverse scuze sau comportament manipulativ ca sa amane ora de culcare. Multi le cer parintilor sa stea cu ei pana adorm, iar altii vor sa doarma in patul parintilor. Unii dintre ei creeaza adevarate ritualuri, cum ar fi un pahar de apa inainte de culcare sau un sarut de noapte buna.

In toate aceste cazuri copilul incearca sa atraga atentia si sa controleze situatia prin manipularea adultilor din jur. Acesta nu este decat o problema de comportament si trebuie rezolvata ca atare. Este important pentru copii ca parintii sa stabileasca reguli de la care sa nu se abata si sa se respecte o rutina a somnului.

Trezitul in timpul somnului. Copilul acuza de obicei un sentiment de teama, dar adevaratul motiv este incercarea de a dormi in pat cu parintii sau de a convinge pe unul din ei sa doarma in pat cu el. Si in aceste cazuri copilul incearca sa atraga atentia si sa manipuleze situatia, si aceasta este alta problema de comportament care trebuie rezolvata.

Trebuie mentionat ca este normal ca un copil sa aiba cosmaruri daca a vazut un film pentru adulti sau un program tv in care apar monstri, vrajitoare, sau scene violente. Toate aceste imagini sunt stocate in memoria copilului si il pot apoi impiedica sa adoarma sau pot rezulta in visuri urate.

Teroarea nocturna. Se manifesta prin episoade repetate de trezire subita in timpul primei treimi a somnului, in faza 3 sau 4 a somnului NREM, trezire care incepe cu un strigat de panica. Fiecare episod este acompaniat de anxietate intensa cu manifestari fizice ca tahicardie, dispnee si transpiratii.

De obicei copilul raspunde incoerent la intrebari, apare confuz si dezorientat, si poate face miscari repetitive. Daca adoarme inainte de a se linisti, cel mai probabil nu isi va aminti episodul a doua zi. In cele mai multe cazuri, aceasta tulburare este tranzitorie, fara complicatii si care nu necesita tratament. Daca nu se amelioreaza trebuie consultat un neurolog pediatru.

Cosmaruri. De obicei cosmarurile declanseaza panica nocturna. Copilul se trezeste strigand sau plangand, dar se poate comunica usor cu el si poate fi linistit.

Somnambulismul. Copilul se ridica din pat fara sa se trezeasca si merge prin camera sa sau prin casa. Se considera ca fiind raspunzatoare de somnambulism imaturitatea mecanismelor neuronale care induc imobilitatea in timpul somnului.

Daca episoadele nu sunt frecvente si copilul nu este in pericol fizic, de obicei somnambulismuol dispare de la sine fara a fi nevoie de tratament. Daca situatia este mai severa se poate incerca tratament cu carbamazepina.

Insomnia. Dificultatea de a adormi sau trezirea in timpul noptii fara a adormi la loc, insomnia este asociata cu anxietatea sau depresia. Insomnia poate fi cauzata si de adenoidita acuta (infectia vegetatiilor adenoide) manifestata ca o sufocare atunci cand copilul este intins sau de medicamente pentru raceli ca teofilina, efedrina si stimulante beta-adrenergice; alte cauze sunt cafeina din analgezice sau picaturile nazale cu pseudo-efedrina.

Copilul poate avea dificultate in a adormi si daca este foarte excitat, daca exista o situatie tensionata, sau daca a stat nopate tarziu urmarind un program tv, mai ales daca acesta nu este pentru varsta lui. Situatii stresante ca o boala, spitalizare, probleme la scoala pot declansa de asemenea insomnia. Daca insomnia persista sau revine este necesar un consult cu un psiholog.

Hipersomnia. Copilul are tendinta de a dormi in cursul zilei. Uneori asociata cu insomnia, acestea sunt de adesea rezultatul schimbarii somnului copilului sau al apneei. Poate de asemenea sa apara in cursul unei depresii. Exista si medicamente care determina somnolenta : ciproheptadina (peritolul), antihistaminice, tranchilizante, anumite medicamente pentru tuse.

Daca hipersomnia persista sau revine se recomanda un consult medical si o testare neurofiziologica, electroencefalograma in cursul somnului nocturn. Narcolepsia, o forma specifica de hipersomnie, consta dintr-un atac de somn care apare in cursul zilei, fie ocazional sau repetat.

Se asociaza de obicei cu pierderea subita a tonusului muscular (cataplexie), halucinatii si paralizie (inabilitatea de a se misca, cu pastrarea respiratiei).

Deprinderea unei bune rutini a somnului
Unele cercetari sugereaza ca 35% dintre copiii cu varsta de mai putin de cinci ani sufera de o tulburare a somnului.

Dintre acestia doar 2% au o tulburare psihologica care necesita tratament. Restul de 98% de tulburari ale somnului pot fi atribuite unor proaste obiceiuri de somn. Parintii trebuie sa se documenteze despre cum sa isi educe copiii pentru deprinderea unei bune rutini a somnului.

Este important ca parintii sa se puna de acord asupra unei strategii care sa elimine proastele obiceiuri de somn. Scopul final este ca copilul sa invete sa adoarma singur, in patutul propriu, pe intuneric, pentru ca, daca se trezeste in timpul noptii, acestea vor fi conditiile si parintii nu vor fi in camera ca sa il ajute sa adoarma din nou.

Dr. DONA LUIZA, Medic specialist Pediatrie, Clinica Polisano
Telefon : 021.315.32.05/06/07
Bibliografie : Children’s Health, Health Library, REBO Publishers, 2006, Barcelona, Spain.
Foto: Shutterstock.

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Psihologie