Unde sunt desenele de altadata?

Violenta si desenele…

65% dintre scenele violente din desene animate sunt de natura fizica, potrivit unui studiu CNA realizat anul trecut la noi in tara.

Studiul a fost facut pe cele mai importante trei posturi romanesti care difuzeaza desene animate la noi in tara. CNA a luat in calcul cele sase tipuri de violenta clasica: fizica, verbala, sociala, economica, psihologica, sexuala, constatand ca primele doua sunt cele mai frecvente in desenele animate de la noi.

Desi in numar mai mic decat scenele de violenta fizica, cele de violenta verbala par insa la fel de ingrijoratoare ca frecventa (35%), pe motiv ca cei mici tind sa repete foarte usor ceea ce aud: manifestari verbale stridente, tipete, injuraturi, expresii de argou…

Lung-metrajele
Hanna si Barbera sau Disney sunt case de film renumite pentru productiile lor frumoase, moralizatoare si bine realizate. Daca stai sa te gandesti, si in filme celebre apar totusi personaje cu care ne-am dori ca cei mici sa nu aiba de-a face.

Totusi, in final, binele invinge raul, iar cei mici desprind un mesaj optimist din aceste desene, asa ca totul se termina cu bine. Iar, pe de alta parte, sa nu uitam, si noi am crescut cu aceste desene.

Desenele pentru adulti
Partea proasta cu desenele animate pentru adulti este ca inca sunt tratate de catre multi ca niste desene animate obisnuite. Copiii – pentru ca sunt obisnuiti sa se uite la lucruri desenate si mai putin la filme cu actori in carne si oase – tind sa le dea mai multa importanta, deci le observa din zbor…

In timp ce unii adulti, tocmai pentru ca vad ca e vorba de personaje desenate, le ignora si le considera ceva naiv, inofensiv… Trebuie sa fim atenti la grafica, ea nu mai este destinata doar copiilor si, mai nou, putem sa ne inselam…”

Cenzuram?
Sa cenzuram filmele cu stupizii roboti ucigasi, cu extraterestrii care emit pareri prea putin religioase, cu baietelul savant (nu dam nume) care isi tortureaza sora cea prostuta sau cu tot felul de alte lucruri ce intra in conflict cu educatia pe care ne straduim sa le-o dam copiilor nostri?

E greu de zis… De lucruri rele si de violenta verbala copiii se vor lovi si in viata de zi cu zi sau si la alte programe TV. Totul depinde de metoda dupa care ii educi: ii feresti sau ii lasi sa se dea cu capul. Dar si de varsta copilului.

Situatii… extreme
Atunci cand tin la reputatia lor, niste creatori de desene pentru copii se gandesc totusi la cei carora li se adreseaza. Dar sa zicem ca le scapa realizatorilor un gest cel putin dubios sau, mai rau, copilul da peste o scena pornografica/violenta! Ce faci?

In primul rand, nu te mai acuza (n-aveai de unde sa stii, daca nu cunosti postul); in al doilea, prefa-te ca nu s-a intamplat nimic iesit din comun. Tu stii despre ce e vorba, copilul, insa, daca nu se loveste de ceva deja cunoscut, nu se prinde. Dar evita postul. Repetitia mesajului este singurul pericol!

Tom si Jerry?
Conform celor mai recente studii din Romania, cele mai indragite si populare personaje, la toate nivelurile de varsta, sunt Tom, Jerry si Scooby-Doo. Potrivit psihologilor insa, Tom si Jerry se numara printre cele mai violente desene animate: in fiecare episod, un personaj este lovit si agresat.

Si totusi, noi ce nu am iesit o generatie de copii violenti? O concluzie ar fi urmatoarea: important e ca cel mic sa poata face diferenta intre desene si viata reala. Deci, sa petreaca cat mai putin timp la desene animate.

Modele si eroi
Cu ce este mai bun/rau Johnny Bravo decat Hercule (din Pif si Hercule, daca este sa ne raportam la vremea noastra)? Sau ce conteaza daca pe eroina o cheama Cenusareasa ori, sa zicem, Fata Fantastica?

Copiii de azi sunt atrasi de roboti sau de supraoameni, asa cum eram noi atrasi de zane si vrajitoare bune.

Text: Alina Miron; Foto: Dreamstime.

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Comportament