Urechile clapauge

Cand e aceasta o solutie?
Unii specialisti afirma ca nu mai devreme de varsta de 5 ani. Altii sunt de parere ca e mai bine sa se astepte pana la 7 ani. Inainte de operatie, medicul va cere anumite analize pentru a exclude motivele medicale care ar putea sa o impiedice.

Operatia se poate face la clinicile de chirurgie plastica de stat (cum ar fi cele specializate in microchirugie reconstructiva de la: Spitalul de copii Grigore Alexandrescu, Spitalul de urgenta Floreasca, Spitalul Universitar sau cel de Chirurgie Plastica si Arsuri din Bucuresti, ca si la orice clinica de acest fel din spitalele judetene), precum si la cele particulare. In ambele cazuri, copilul trebuie sa fie la zi cu vaccinul antihepatic.

La 7 zile dupa operatie ii sunt scoase firele. Cicatricea e discreta, aproape nobservabila, fiind situata in spatele urechii. Rezultatul operatiei e cvasidefinitiv, in sensul ca exista totusi riscul ca dupa o perioada de timp, urechile sa-si reia partial, pozitia rebela.

Important! Discuta cu pediatrul!
Deoarece otoplastia se efectueaza la cerere, majoritatea tipurilor de asigurari de sanatate private, ca si cele din sistemul de stat, nu acopera costurile operatiei.

Numai daca interventia este necesara pentru a corecta un dismorfism sever, impropriu dezvoltarii normale, iar medicul specialist indica in scris acest lucru, asigurarile pot acoperi total sau partial costurile.

Otoplastia. Ce trebuie sa tii minte?
Cand? Cel mai bine este dupa 4-5 ani, cand urechea a atins aproape dimensiunile finale. E indicat ca operatia sa se faca inainte ca micutul sa intre in colectivitate pentru a evita unele traume psihice. E de preferat ca initiativa sa vina in primul rand din partea copiilor. Vor fi mai cooperanti si mai multumiti de rezultat.

Cum? La copiii foarte mici se prefera anestezia generala, la cei mai mari, cea locala combinata cu una intravenoasa usoara. Operatia dureaza cca 1 ora. Incizia se face in spatele urechii, apoi cartilajul auricular este remodelat cu fire, fiind plicaturat si apropiat de cap.

Exista riscuri? Cand operatia este facuta de un plastician experimentat, complicatiile sunt rare. Uneori pot aparea mici cheaguri de sange in spatele urechii, la nivelul inciziei sau mici infectii localizate la nivelul tegumentului sau al cartilajului, care se trateaza cu antibiotic.

Rareori, urechea poate reveni partial la pozitia initiala, necesitand o noua interventie. Riscurile pot fi reduse la minim daca se urmeaza cu strictete indicatiile date de chirurgul plastician.

Dar recuperarea? Otoplastia se poate face ambulator sau cu o spitalizare de o zi. Trebuie purtat un bandaj compresiv o saptamana, dupa care se indica purtarea unei cordelute timp de aproximativ 1 luna. Firele se scot dupa 7-8 zile, iar copiii se pot intoarce in colectivitate dupa 7 zile.
 

Text: Consultant: prof.dr. Dan Mircea Enescu, medic primar chirurgie plastica, sef Clinica de Chirurgie Plastica si Microchirurgie Reconstructiva, Spitalul Grigore Alexandrescu.
Foto: Dreamstime.

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Sanatate