Viata intima dupa nasterea copilului

Viata intima, nastere, copilul, sex, relatii, familie

Nu-ti place? Fa ceva!
Nu diete ucigatoare care te fac mai ranchiunoasa decat erai si te priveaza de energia de care si tu, si copilul tau aveti nevoie, ci miscare. Exercitii de gimnastica, alergari, aerobic, ce vrei tu, atata timp cat te simti bine. Si nu atat pentru a slabi rapid, ci pentru ca miscarea te umple de energie, incredere in sine, sanatate si te tine in forma pentru sex.

Prin miscare se regleaza si echilibrul hormonal, si cel nutritional. Si iti imbunatateste si dispozitia pentru ca, prin sport, se descarca endorfinele – hormonul fericirii. Ca sa nu mai vorbim ca viata sexuala se imbuna­tateste considerabil, nu pentru ca devii tu mai slaba, ci pentru ca devii mai elastica, mai flexibila…

Viata intima: o prioritate!
Fa o prioritate a ta si a cuplului din viata sexuala – fara insa a pica in plasa compararii cu cea de dinaintea nasterii copilului. Nu spun ca nu va mai fi niciodata la fel, caci as minti. Dar nu imediat. Nu de alta, dar trebuie sa va adaptati situatiei prezente.

Chiar daca e greu de gasit timp si dispozitie intre alaptari, vase de spalat, hainute de calcat, sexul nu este un favor pe care i-l faceti partenerului de viata, ci, in primul rand, voua insiva ca femei. Si in al doilea rand, relatiei de cuplu. Abia in ulti­mul rand partenerului.

Asadar, deveniti creativi si profi­tati de somnul copilului si faceti un dus impreuna, lasati copilul la cineva de incredere pentru cateva ore intr-o seara, o data pe saptamana, incercati sa nu luati copilul in patul conjugal si, daca se poate, nici in camera parintilor. Asta nu inseamna ca, de dra­­gul mentinerii unei vieti sexuale active, ar trebui sa dati copilul bunicilor pana la varsta scolii. Copilul trebuie sa creasca langa parintii sai, dar nu cu ei in pat, ca pretext pentru a evita viata intima.

Scapa de furie
Care furie? Sa fim sincere si sa admitem ca si noi, ca si alte mame, am resimtit de multe ori furie la adresa sotului, care poate are impresia ca noi, daca stam acasa cu copilul, ar trebui sa fim mai odihnite decat el. Furia vine si din faptul ca el are sansa de a mai iesi, de a-si duce viata ca de obicei, iar femeia trebuie sa stea sa aiba grija de copil si de toate treburile casnice, care sunt si mai multe acum.

Sotul pare complet lipsit de interes in legatura cu multe detalii ale casei, uneori ale copilului: programari la medic, ce numar poarta la picior etc., si se comporta insensibil la adresa ingrijorarilor si nevoilor sotiei. Si resentimentele se aduna…

E normal sa nu mai ai interes sexual fata de o persoana cu care nu te simti conectata emo­tional. Furia creste. Barbatii reactioneaza fiziologic foarte amplu la furia exprimata sau nu vocal a femeilor (le creste tensiunea, tahicardie etc.) si evita pe cat posibil intimitatea cat timp femeia este furioasa.

Cum am putea sa refulam mai bine (caci de putine ori alegem sa comunicam deschis, neacuzator sentimentele, emotiile noastre) decat restrangand foarte mult acea activitate comuna care pare sa ii faca foarte mare placere – sexul?

E mai bine
upa nas­terea unui copil, viata sexuala a cuplului se poate imbunatati chiar. Din motive de ordin fiziologic: cresterea sensibilitatii si senzitivitatii zonei pelvine a femeii, cresterea sen­zitivi­tatii (si as adauga si senzualitatii) sanilor, de ordin psihologic – femeia isi doreste sa fie nu numai mama, ci si sotie, femeie, pe cand, inainte de nastere, acest lucru era de la sine inte­les.

Apoi, barba­­tul de langa ea nu este doar iubitul, ci si capul fa­mi­liei, tatal co­pilului ei, deci dra­gos­tea ca­pata noi si bogate va­lente.

Chiar daca, in primele luni de dupa nasterea copilului, sexul nu este tocmai confortabil (apro­po de aceasta – chiar ar trebui respectata perioada de abstinenta indicata de medic in functie de tipul nas­terii: na­turala, prin cezaria­na), viata se­xuala ar pu­tea fi im­bo­gatita cu acest pri­lej prin comunicarea cu par­te­nerul – discutii deschise despre modalitati mai putin dure­roase si placute prin care, totusi, se poate face sex.

Adevarat: dupa nasterea unui copil, membrii cuplu­lui gasesc noi moti­ve pentru care se doresc unul pe altul. Viata lor sexuala poate fi mai bogata.

Fara interpretari gresite!
Barbatii au un fel foarte interesant de a se raporta la sotia – mama pe care o iubesc de doua ori mai mult acum, cand a adus pe lume mostenitorul familiei. Exista insa o percep­tie usor „derutata a femeii de langa el – este mama copilului sau iubita?

Este vorba de un asa-zis complex al madonei (nu canta­rea­ta) – mama perceputa ca asexuala, pura, de neatins. Rezerva sotului este interpretata de multe ori de femeie ca lipsa de interes, lipsa atractivitatii ei sexuale.

De aceea, inainte de a deveni paranoice, ar trebui sa ne inarmam cu mai multa diplomatie si tandrete fata de sotul care si el este obosit, satul de urle­tele copilului, la fel de speriat si neajutorat uneori in fata mogal­de­tei plan­ga­cioa­se si a viitorului financiar al familiei. Viata sexuala nu ar trebui sa devina niciodata un instrument de pedepsire a sotului (prin priva­tiune).

Text: Cristiana Haica
Foto: HEPTA; 123rf.com

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Relatii