Violenta in scoli

In Polonia, anul trecut, guvernul a lansat programul „Zero toleranta impotriva violentei in scoli. Echipe speciale de politisti si anchetatori viziteaza scolile cu probleme. Decizia guvernului a survenit in urma scandalului provocat de sinuciderea unei eleve de 14 ani, dupa ce fusese dezbracata si molestata sexual de catre colegi de clasa, in timp ce profesorul lipsea de la ora.

Incidentul a fost filmat de catre un alt elev cu telefonul mobil, iar socantul caz a starnit o dezbatere la nivel national. Programul „Zero Toleranta le permite, printre altele, directorilor de scoala sa trimita elevii agresivi sa munceasca in folosul comunitatii si sa poata amenda parintii. In schimb, profesorii care nu raporteaza incidentele violente la care sunt martori pot face trei ani de inchisoare.

In plus, se ia in considerare interzicerea telefoanelor mobile in scoli. Programul a starnit controverse aprige in randul polonezilor – parinti, elevi, cadre didactice si oficiali. In timp ce unii cred ca este prea dur, ministrul Educatiei promite ca nu se va opri aici si ca va propune crearea de scoli speciale pentru elevii violenti, care sa fie organizate si administrate in regim militar.

In Marea Britanie, intr-o ancheta realizata pe un esantion de aproximativ 2.300 de copii din 19 scoli, peste 12% dintre elevi s-au declarat hartuiti sau batuti de mai multe ori pe saptamana sau luna. In Austria, intre 8 si 25% dintre elevii oricarei scoli au fost implicati in incidente violente.

In Olanda, 19% dintre elevii care au domiciliul in orasele mari frecventeaza scoli din afara oraselor, din cauza fenomenelor de violenta. Migratia elevilor a luat amploare dupa ce, in 2004, un ofiter de politie a fost impuscat mortal in cantina unui liceu din Haga.

In acelasi an, alti patru elevi au fost exmatriculati de la o scoala din Amsterdam dupa ce au trimis unui profesor o scrisoare de amenintare, cu un glont cu tot, si o alta eleva a amenintat pe un site ca va omori un profesor.

Pe lista neagra…
Americanii se confrunta cu probleme mai grave. Un prim incident consemnat in violenta istorie a scolilor americane a avut loc in 1891, cand un „domn de 70 de ani a tras cu pusca intr-un grup de elevi care se jucau in curtea scolii parohiale Sf. Mary din New York.

Nimeni nu a murit insa. In mai 1927, Andrew Kehoe, membru in consiliul de administratie al Scolii Bath din Michigan, a detonat o serie de bombe in incinta scolii, dupa ce, in prealabil, in acea dimineata, isi ucisese nevasta – 45 de morti si 58 de raniti: cel mai mare numar de victime inregistrat intr-un atentat asupra unei scoli din SUA.

Mai recentul atac de la Columbine a ramas insa cel mai viu in memoria colectiva – poate si datorita documentarului realizat de Michael Moore. Pe 20 aprilie 1999, doi studenti au omorat 12 elevi si un profesor din Liceul Columbine din Littleton, Colorado, dupa care s-au sinucis.

Alti 24 de raniti au fost internati in urma atacului celor doi, care a zguduit opinia publica. Pe lista neagra sunt zeci de scoli si licee din intreaga lume. Mii de copii au murit sau au fost grav raniti in urma unor atacuri executate de catre un singur om sau de o echipa.

Germania a fost in doliu in iunie 1964, cand Walter Seifert a intrat intr-o scoala catolica din Köln, si dupa ce incendiat cladirea (a omorat 11 elevi si profesori si a ranit grav alti 22) s-a sinucis cu o pastila cu cianura. In Marea Britanie au fost interzise armele de foc, dupa ce un fost vanzator a intrat intr-o dimineata inarmat cu patru pistoale intr-o scoala primara din Dunblane (Scotia) si a omorat 16 copii si un profesor.

In Japonia, un fost ingrijitor dintr-o scoala din Osaka a injunghiat mortal opt elevi si a ranit grav alti 13 elevi si doi profesori in 2001. Cel mai sangeros a fost finalul crizei ostaticilor din Beslan.

Un grup de rebeli ceceni a luat peste 1.200 de ostatici copii si adulti, la Scoala numarul 1 din Beslan, Osetia de Nord. In a treia zi, focuri de arma au izbucnit intre rebeli si fortele de securitate ruse. Masacrul s-a soldat cu aproape 400 de morti, dintre care jumatate copii si cu alti 700 de raniti!…


Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2 3 4


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Educatie