Violenta in scoli

Escaladarea violentei
Poate ca exemplele de mai sus vi se par prea dure, poate va spuneti ca toate astea s-au intamplat undeva departe. Ca la noi, lucrurile nu stau chiar asa, ca in scolile noastre copiii sunt in siguranta. Oare?

Amintiti-va cat de socati am fost acum cativa ani sa vedem la stiri ca in fata unui liceu din Capitala a fost aruncata o grenada. Cinci elevi au fost raniti in urma atentatului, iar atentatorul a fost pus in libertate cateva luni mai tarziu si a mai amplasat inca o grenada pe o alee din parcul Cismigiu, inainte de a fi arestat si condamnat la 18 ani inchisoare pentru tentativa de omor deosebit de grav.

De atunci, la „Jean Monet, liceul unde, intamplator sau nu, invata multi dintre copiii mai-marilor vremii, se primesc ocazional amenintari cu bombe. Cea mai recenta, chiar anul acesta in mai. Elevii, care au fost scosi din salile de clasa in urma amenintarii, nu s-au lasat impresionati.

„Ne-am obisnuit cu bombele. Nu mai e nimic spectaculos, nu ne-am speriat – a declarat un elev de clasa a VIII-a. Alt incident care a ajuns pe prima pagina a ziarelor a fost cazul elevei injunghiate la Scoala Centrala din Bucuresti. Antoanela I. a fost la un pas de moarte, dupa ce prietenul ei a injunghiat-o chiar in biroul directoarei, in timpul unei discutii de „familie.

Anul acesta, un profesor de geografie din Dragasani a fost cercetat penal pentru ca a lovit cu o bara metalica mai multi elevi, chiar in sala de curs. In 1998, acelasi profesor fusese suspendat din invatamant pentru o agresiune impotriva unui elev, dar a reusit sa reintre in sistem un an mai tarziu. Un alt profesor de (culmea!) psihologie, din Piatra Neamt, a izbit cu capul de usa o eleva.

De-a dreptul tragic s-a sfarsit o bataie intre trei elevi din Dumbraveni (judetul Suceava), in urma careia unul dintre ei si-a pierdut viata. Acestea sunt doar cateva dintre cazurile devenite de notorietate publica. Despre multe altele nu vom auzi niciodata. Din motive lesne de inteles, da mai bine sa nu fii prins in statisticile pe tema violentei in scoli.

De ce exista elevi violenti?
Candidati la violenta sunt copiii cu o toleranta scazuta la frustrare, o imagine de sine negativa, instabilitate emotionala, dificultati de adaptare la disciplina scolara si slaba capacitate empatica. Acesti factori individuali sunt „favorizati de mediul familial.

Relatiile tensionate dintre parinti, comportamentele violente ale acestora fata de copii, metodele de disciplinare prea dure, nivelul scazut de educatie al parintilor pot face dintr-un copil o „bomba cu ceas.

Mass-media este incriminata, pe de alta parte, de multi specialisti, ca unul dintre cei mai influenti factori asupra comportamentului copiilor, prin valorile pe care le promoveaza si prin modul in care influenteaza petrecerea timpului liber.

Programele TV si filmele care promoveaza modele de comportament agresiv, jocurile video cu batai nu pot naste decat „monstri… Dar chiar si in conditiile in care parintii ar putea limita oarecum informatiile cu continut violent la care este expus copilul lor, acest lucru devine o misiune imposibila odata ce copilul intra la gradinita sau la scoala.

Ba chiar si mai devreme, daca stau sa ma gandesc bine si sa-mi amintesc cum fiica mea, pe atunci in varsta de doi ani, avea un vocabular extrem de „colorat intr-o vreme in care ramaneam mai tarziu in parc si ne suprapuneam peste ora de iesire a pustilor de cartier.

Violenta de gen
Exista voci care sustin ca, expusi la violenta, baietii si fetele reactioneaza diferit – primii tind sa-si manifeste agresivitatea in plan fizic, in timp ce fetele se limiteaza mai degraba la violenta verbala. Concluziile psihologilor sunt confirmate de statisticile realizate pe tema violentei in scoli.

De doua ori mai multi baieti sunt implicati in batai – se arata intr-un studiu efectuat in Italia. Dar asta nu inseamna ca fetele sunt ferite de violenta. Ele nu sunt implicate in batai, dar sunt mai vulnerabile in fata avansurilor sexuale facute de catre colegii de clasa, de elevii mai mari, uneori, chiar de catre profesori sau de persoane straine care patrund in scoala.

Scandalul starnit in Polonia de sinuciderea fetei agresata sexual de colegii de clasa nu este un caz singular, din pacate. In Romania, cazurile de agresiune sexuala (hartuire, viol, tentativa de viol) semnalate in investigatia UNICEF care a stat la baza realizarii studiului „Violenta in Scoli au inregistrat o pondere relativ scazuta, comparativ cu celelalte forme de violenta.

Gravitatea acestui fenomen impune insa o analiza aprofundata din partea tuturor actorilor implicati in prevenirea si combaterea violentei scolare – considera autorii studiului.

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2 3 4


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Educatie