Violenta in scoli

Ce se poate face?
In ultimii zece ani, a fost elaborata si derulata la nivel mondial o serie de programe menite sa previna si sa combata fenomenele de violenta in interiorul si in apropierea scolilor.

Conferinta expertilor organizata de Consiliul Europei la Utrecht in februarie 1997 a avut ca tema Siguranta in Scoli, Primul Congres Mondial privind Violenta in Scoli si Politicile Publice s-a desfasurat la Paris in 2001, conferinta Consiliului Europei de la Bruxelles, din noiembrie 1998 a avut ca tema de lucru: Violenta in scoli, sensibilizare, prevenire, penalitati.

La acestea si la alte evenimente focalizate pe problematica violentei in scoli s-a adaugat si un Studiu global al Natiunilor Unite privind Violenta (2000). Si in Romania au avut loc seminarii, s-au efectuat studii, au fost elaborate planuri.

Dar pana acum, nici suplimentarea numarului de paznici, nici alocarea suplimentara a unui numar de jandarmi sau politisti de proximitate nu au parut sa aiba prea mare efect. Politia Romana ne linisteste, prezentand statistici conform carora numarul infractiunilor din scoli si din apropierea acestora a scazut, iar primul ministru declara oficial razboi violentei.

Cele mai comune probleme cu care se confrunta elevii sunt furtul de telefoane mobile si amenintarile repetate din partea unor colegi mai mari sau a celor din afara scolii, care le cer taxa de protectie.

Calin Popescu Tariceanu a cerut ministrului Educatiei si Ministrului de Interne sa pregateasca un set de masuri axate pe componenta educativa, pentru combaterea fenomenului de violenta in scoli, si le-a cerut profesorilor, dirigintilor, parintilor sa se implice in acest proiect.

Printre solutiile propuse se numara intocmirea unei harti a violentei in scoli si angajarea unui psihopedagod la 400 de elevi. Pentru Bucuresti au fost elaborate deja din anii trecuti liste cu scolile cele mai periculoase si, spre suprinderea mea, scoala generala unde am invatat acum… multi ani era trecuta in cap de lista…

Elevi infractori
Numarul infractiunilor din scoli si din apropierea acestora a scazut in primele luni ale acestui an, ne linisteste Inspectoratul General al Politiei Romane. „Doar 12% dintre elevi sunt implicati in comiterea unor infractiuni. Cei mai multi dintre ei (72%) au comis talharii si/sau furturi in zona scolilor.

Trebuie sa stiti sa recunoasteti posibile semne ale unei agresiuni: copilul are hainele rupte, cere des bani, ia note mai mici, se plange de dureri de cap sau de stomac, are insomnii sau face pe el noaptea in pat.

Elevi problema
Profesorii se plang de multe ori ca elevii lor sunt nedisciplinati. In multe cazuri ei pot fi asa, dar sunt si situatii in care copii creativi, cu o curiozitate iesita din comun sau care sufera de tulburari de comportament, sunt caracterizati ca fiind elevi-problema. Pe de alta parte, elevii se plang de faptul ca profesorii au un comportament rigid si nu „isi fac lectiile…

Eroii filmelor de actiune ii invata pe copii sa fie destepti, nu violenti
Steven Segal i-a indemnat anul trecut pe copiii dintr-un centru de plasament din Bucuresti sa fie inteligenti, nu violenti! Actorul american a aflat intamplator de o campanie impotriva violentei si si-a oferit serviciile.

Zece copii au fost invitati de catre actor pe platourile de filmare unde se turnau secvente din Enemy of the Unseen. Au asistat la filmari si au ascultat cuminti cum Segal, recunoscut pentru duritatea filmelor, in care joaca numai roluri pozitive, si pentru calitatile sale de maestru in arte martiale, le-a explicat ca bataile din filme nu sunt reale si ca violenta este invinsa intotdeauna de inteligenta.

Segal s-a alaturat astfel campaniei „Fii inteligent, nu fi violent, lansata de Politia Capitalei si Inspectoratul Municipiului Bucuresti.

Desenele animate si stirile sunt cotate ca programe cu continut violent. Respectati avertizarile dinaintea difuzarii programelor si nu va lasati copiii nesupravegheati in fata televizorului ore intregi. Cine stie ce post prind…

Ce se intampla peste ocean
Lucrurile par si mai grave – sau poate presa americana functioneaza mai eficient si scoate la iveala anchete si statistici care in alte parti ale lumii ar ramane in sertar…

In Statele Unite, peste 71% dintre scolile publice raporteaza anual cel putin un caz de violenta grava: viol, agresiune sexuala, talharie sau furt.

Un alt studiu arata ca 7% dintre liceeni vin la scoala cu arma, 8% au fost victime ale unui act de violenta, 14% au declarat ca au fost implicati intr-o bataie serioasa, in timp ce 5% au lipsit de la scoala o zi sau mai multe, pentru ca au fost amenintati. Statele Unite sunt, frecvent, scena unor evenimente dramatice legate de violenta in scoli, si asta din anii 1920 incoace.

Text: Simona Calancea Dumitrascu, Foto STOCKBYTE.

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2 3 4


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Educatie