11 sfaturi pentru o căsnicie fericită

Cum să ai o căsnicie fericită și cât mai lungă? Psihologi și specialiști în life-coaching te învață. Uite câteva sfaturi pe care să le aplici în mariajul tău.

  • Numără până la 10 înainte de a scoate orice cuvânt care poate fi perceput ca o critică. Respectă-ți partenerul și poartă-te cu el așa cum te porți cu un prieten bun.
  •  Propune-ți ca o dată pe săptămână să ai o întâlnire cu soțul tău. O săptămână tu, următoarea el, veți fi alternativ organizatorii serii. Nu renunța la această zi nici când ai copii – poți găsi pentru câteva ore dintr-o seară o bonă, o bunică, o prietenă care să aibă copiii în grijă. Iar la respectiva întâlnire nu vorbiți despre copii, probleme și facturi. Acolo sunteți ea și el, cei care s-au îndrăgostit acum mulți ani.
  • Ține minte că poți avea controlul sau o legătură cu partenerul tău. Este de preferat legătura…
  • Viața (ca și căsnicia, dacă ai ales această cale și vrei ca mariajul tău să dureze) este lungă. Înainte să reacționezi impulsiv, imaginează-ți cum ai percepe momentul acela peste 5 ani. Fiecare relație are momentele ei mai bune și mai proaste și depinde doar de parteneri cum și dacă trec peste ele. Dacă te cerți, ceartă-te constructiv, nu reproșând, ci asumându-ți și tu partea ta de vină și încerând să găsești și tu soluții.
  • Nu uita de atingere: un sărut, o îmbrățisare, orice formă de atingere trebuie să dureze între 5 și 10 secunde pentru ca legătura să fie percepută și să secretăm oxitocină. Studiile arată că cele mai ridicate niveluri de oxitocină sunt înregistrate în perioada de îndrăgostire, iar cuplurile în care se râde și există multă atingere (fizică) încă prezintă niveluri ridicate de oxitocină și după ce perioada de îndrăgosteală trece (după aproximativ 6 luni).
  • Cumpără-i cadouri cu semnificație – nu trebuie să-ți acoperi soția în aur și platină, nu trebuie să-i cumperi soțului ultimul model de Mercedez, chiar dacă vi-l permiteți. Cadourile care contează nu sunt acelea evidente, ci acelea pe care le cauți cu atenție și care au o semnificație profundă pentru celălalt, pe care numai tu o poți bănui.
  • Împărțiți-vă responsabilitățile și treburile administrative – nu este corect ca doar ea să facă toată curățenia, sau doar el să plătească toate facturile. Găsiți un sistem care să fie echitabil pentru amândoi, să funcționeze și să vă ajute să evitați frustrările. Vezi cum îți convingi soțul să își asume responsabilități acasă
  • Puneți relația voastră pe primul loc: nu serviciul și nici măcar copiii (oricât de ciudat ar suna). Dacă voi sunteți bine, toate celelalte se pot rezolva. Iar pentru ca voi să fiți bine în cuplu, fiecare dintre voi trebuie să se simtă iubit, apreciat, împlinit.
  • Dacă vă certați, nu începeți propozițiile cu ‘tu‘ – ci cu ‘eu‘ – partenerul e mai dispus să asculte ce se spune la persoana I decât la a II-a, când toate se percep ca un reproș.
  • Găsește în fiecare zi cel puțin 5 lucruri bune la partenerul vostru (și spune-i măcar o dată pe zi că-l apreciezi și-l iubești. Nu trebuie să fie o propoziție standard – te iubesc! își poate pierde semnificația când e spus de 100 de zile la rând, dar poți găsi modalități prin care să-l lași să știe că e iubit și apreciat pentru ceea ce este și cum se comportă în relația voastră.
  • Faceți planuri – cu cât  mai multe, cu atât mai bine. Pentru ca un cuplu să reziste pe termen lung, trebuie ca ambii parteneri să fie independenți financiar și emoțional (să nu aibă traume trecute, nici în raport cu foști parteneri, nici cu părinții), dar mai ales să-și proiecteze viitorul împreună, pe termen lung. Nu ne referim la unde petrecem weekendul viitor sau ce să cumpărăm pentru sufragerie, ci la planuri mari, de viață.

foto Shutterstock

Mai multe articole