4 pericole de vară: cum să îl ferești de ele!

Statisticile arată că pe perioada verii numărul accidentelor în care sunt implicați copii crește. Nu confunda relaxarea cu neglijența și ferește-ți copilul de riscuri. Iată care sunt cele mai mari pericole de vară.

 

Locurile de joacă

La locurile de joacă tradiționale, de prin parc, dar și prin micile parcuri de distracție aduse special pentru sezon, aglomerația e mare. Copiii se aleargă, se cațără, sar peste rând și se pot răni cu ușurință.

  • Du-ți copilul la un loc de joacă potrivit pentru vârsta lui –echipamentele de joacă nu trebuie amplasate la înălțime mai mare de 1, 2 metri în cazul juniorilor preșcolari.
  • Ferește-te de zonele aglomerate.
  • Ai mare grijă la ‘gonflabile’ – cele mai multe accidente de vară au loc în aceste locuri, din caua înghesuielii și a faptului că cei mici își pierd foarte repede echilibrul și nu pot controla căderea sau chiar se aruncă intenționat, încântați că au ‘amortizoare’.

 

Căldura

Copiii sub 4 ani sunt foarte vulnerabili la temperaturi înalte. Se deschidratează rapid și dacă sunt expuși la valul de căldură prea mult amețesc, pot vomita, au dureri de cap și sunt extrem de obosiți.

  • Nu plecați de acasă fără pălăriuța de soare și suficientă apă și părăsiți parcul imediat ce soarele devine arzător.
  • Mare atenție la transportul cu mașina. Dacă opriți undeva, nu lăsați copilul singur în mașină – în câteva minute, în autovehiculul lăsat în plin soare, la peste 30 de grade, temperatura din interior ajunge la 70 de grade Celsius.

Intoxicațiile

Bacteriile se dezvoltă repede în căldură, iar alimentele devin repede perisabile. Simptomele unei intoxicații includ crampe, vărsături, diaree, greață, amețeli și, în cazuri severe, febră sau chiar sânge în scaun.

  • Aveți grijă unde și ce mâncați – ouă, icre sau creme nu sunt indicate în zilele caniculare.
  • Respectați regulile de igienă (spălarea pe mâini înainte de pregătirea mesei și de a ne așeza la masă) și de păstrare a alimentelor. Dacă ieșiți la grătare, țineți carnea la rece până în momentul pregătirii și asigurați-vă că este bine făcută.

Apa

Din păcate, foarte multe accidente sunt legate de apă. Ele au loc fie la pisicină  – unde cei mici pot aluneca într-o secundă pe gresia udă sau se pot lovi atunci când se aruncă în stil ‘bombă’, fie la mare, unde, în doar câteva minute se pot întâmpla tragedii, dacă cei mici sunt lăsați nesupravegheați. În Statele Unite, pese 350 de copii sub 5 ani se îneacă în micile piscine gonflabile pe care părinții le instalează pe perioada verii prin curte.

  • Nu lăsați niciodată copiii nesupravegheați lângă apă, nici măcar pentru un minut. Prin supraveghere se înțelege prezența unui adult, nu a unui frate su verișor mai mare care poate nu este atent și oricum, nu știe cum să reacționeze în caz de pericol.
  • Țineți cont de faptul că un copil mic se poate îneca și în 15 cm de apă. Într-o piscină gonflabilă este la fel de în pericol ca în largul mării…

foto Shutterstock

Mai multe articole