Diervsificarea alimentatiei este, in general, o mare provocare pentru mamici. Nevoile alimentare ale copilului tau sunt in continua schimbare.
Dupa primul an, nu mai esti tu cea care controleaza ce si cum mananca, copilul incepe sa-si manifeste propriile preferințe alimentare, iar atitudinea ta este importanta pentru a evita lupta pentru putere la masa.
Ca parinti, vrem sa le asiguram copiilor nostri toți nutrienții de care au nevoie si sa-i hranim sanatos. insa micuții au personalitate si refuza alimentele despre care noi stim ca sunt sanatoase.
Cei mici tind sa fie reticenti la alimentele noi si raspunsul la intrebarea „Ce gatesc astazi?' devine o adevarata provocare. Daca esti in pana de idei, te ajutam noi cu 5 retete usoare, practice si delicioase pentru bebelusul tau. Ai nevoie doar de cateva ingrediente proaspete din Piata Lidl.
5 retete practice pentru bebelusul tau
Fulgi de ovaz cu mar
- 1 mar dulce
- 100g fulgi de ovaz
- lapte
Mod de preparare:
Curata marul si da-l pe razatoarea mare.
Intr-o cratita, fierbe 500 ml apa.
Adauga fulgii de ovaz si marul ras.
Lasa la fiert, la foc potrivit, pana cand fulgii incep sa se umfle, circa 5 minute.
Ia cratita de pe foc si lasa-i sa mai stea, pana se fac grosi si cremosi, circa 10 minute.
Adauga suficienta apa sau lapte, pentru a ajunge la consistenta potrivita pentru bebelusul tau.
Lasa la racit.
Guacamole pentru bebelusi
- un avocado mare, copt
- 5 g castravete decojit si curatat de seminte
- 1/2 ceapa mica
- 1/4 lingurita chimen macinat
- cateva picaturi de zeama de lamaie
Mod de preparare:
Taie in doua fructul, pe lung.
Rasuceste jumatatile pentru a se desprinde.
Arunca samburele.
Cu ajutorul unei linguri, scoate pulpa fructului (fara coaja) si pune-o intr-un castron.
Pe razatoarea mare sau mica (in functie de varsta si capacitatea bebelusului de a mesteca), rade castravetele si jumatatea de ceapa si adauga-le peste avocado, impreuna cu chimenul macinat.
La sfarsit, stoarce cateva picaturi de zeama de lamaie.
Mixeaza pana obtii un piure de consistenta dorita.
Tocanita de dovlecei, mar si cartofi
- 1 dovlecel mediu, decojit, fara seminte
- 4 cartofi albi, curatati de coaja
- 2 mere curatate de coaja si samburi
- 1 lingurita de ulei de masline
Mod de preparare:
Taie dovlecelul, cartofii si merele in cubulete de aproximativ 3 cm.
Intr-o cratita din teflon sau ceramica, pune lingura de ulei, in care calesti timp de 5 minute cuburile de dovlecel, mar si cartofi.
Adauga apoi 2 cani de apa si lasa sa fiarba la foc mic, timp de 20 de minute, pana legumele devin moi.
Paseaza apoi compozitia (folosind o furculita, zrobitorul de cartofi sau un blender), pana la consistenta dorita.
Pentru un plus de gust, poti adauga atunci cand calesti legumele cateva fire de chimen.
Poti servi piureul impreuna cu bucatele din carne de curcan, pasate sau cu branzica de casa, in functie de etapa de diversificare in care se afla bebelusul tau.
Dupa ce bebe implineste un an, se poate servi tocanita ca atare, fara sa mai fie nevoie sa pasezi.
Pasta de avocado cu iaurt si galbenus
- un galbenus de ou (fiert tare)
- o lingura de iaurt
- o jumatate de avocado
Mod de preparare:
Zdrobeste bine galbenusurile cu o furculita si, separat, paseaza pulpa de avocado.
Amesteca intr-un bol galbenusurile, cu pulpa, adaugand iaurtul si amestecand bine, pana cand compozitia devine cremoasa.
Daca vrei ca pasta sa fie mai fina, poti pune ingredientele intr-un castronas si sa amesteci totul cu ajutorul unui blender.
Daca cel mic nu a consumat toata pasta, o poti pastra la frigider (daca nu a mancat direct din castronasul cu pasta, ci i-ai pus o portie separat), timp de o zi, intr-un castronel inchis etans.
Este de preferat insa ca pasta sa fie consumata proaspata.
Mar cu iaurt si biscuit
- 2 mere coapte, dulci
- 3 biscuiti de tip petit beurre
- cateva linguri de lapte
- ½ iaurt natural cremos
Mod de preparare:
Curatati merele si taiati-le in bucati.
Maruntiti biscuitii cu laptele.
Fierbeti la abur bucatile de mar aproximativ 12 minute.
Lasati merele sa se raceasca, apoi puneti-le intr-un bol, impreuna cu iaurtul si biscuitii inmuiati. Mixati.
In momentul in care mixati, puteti adauga un varf de cutit de scortisoara.
Pentru o prezentare mai deosebita, puneti biscuitii inmuiati pe fundul paharului, adaugati iaurtul, iar deasupra – merele mixate.
In functie de sezon, puteti inlocui merele cu pere, prune sau amestecuri de mere, banane, piersici, caise, cu conditia ca fructele sa fie coapte si gustoase.