6 mari griji în sarcină

După valul de felicitari primite de la rude și prieteni la aflarea veștii că ești însărcinată, încet-încet, grijile iau locul entuziasmului. ‘Dacă voi naște prematur?’, ‘Dacă bebelușul meu va avea vreun defect?’, ‘Dacă faptul că sunt mereu stresată îl va afecta?’ – sunt doar câteva din grijile viitoarelor mamici. Iată răspunsurile la cele mai comune îngrijorari din timpul sarcinii.

 

Frica ta: Voi pierde sarcina

Adevărul: Este puțin probabil ca asta să se întâmple. Cele mai multe sarcini sunt duse până la capăt fără probleme, iar în urma lor rezultă bebeluși sănătoși. Pierderile de sarcină se petrec de obicei în primele săptămâni când viitoarele mamici nici nu știu că sunt însărcinate. După ce medicul aude primele bătăi de inimă (6-8 săptămâni), riscul de pierdere a sarcinii este mai mic de 5%. Iar dacă ești la a doua sarcină, acest risc scade la mai puțin de 3%. Pierderea unei sarcini este cauzată de anomalii cromozomiale, care împiedică fătul să se dezvolte corect și nu poate fi evitată. Dacă vrei să diminuezi riscurile totuși, stai departe de alcool și tigări.

 

Frica ta: Bebelușul nu se hrănește suficient

Adevărul: Dacă ți-e greață în fiecare zi și vomiți cam fiecare masă, te îngrijorează faptul ca bebelușul e privat de hrană și nu se va dezvolta suficient. Știm că nu-ți sună bine, dar medicii spun că bebelușii se comportă oarecum ca niște paraziți – ei absorb absolut toți nutrienții din mâncarea ta. Cu excepția cazurilor în care din cauza vărsăturilor  te deshidratezi sever, starea ta de rău nu afectează dezvoltarea bebelușului. Ia-ți vitaminele și mineralele și mănâncă mai des, dar porții foarte mici, care pot fi procesate mai ușor de sistemul digestiv în acestă perioadă. Dacă vomiți în continuare, vorbește cu medicul, care-ți va prescrie medicamente anti-vomitive sigure în sarcină. De obicei, grețurile încetează cu totul după 16 săptămâni, exact în perioada în care bebelușul începe să se dezvolte mai serios.

 

Frica ta: Poate avea un defect

Adevărul: Speriate de toate grozaviile pe care le aud sau le citesc, viitoarele mame au emoții la fiecare test prenatal. Dar adevărul este ca riscul de a naște un bebeluș cu ‘defecte’ este relativ scăzut – de mai puțin de 4% (asta incluzand sindromul Down și alte mii de anomalii genetice identificate, dintre care unele nu sunt atât de grave, oricum). Chiar dacă în unele teste apar valori modificate, nu înseamnă întotdeauna că este ceva în neregulă. Dacă în familie nu există antecedente, iar viitoarea mama își ia vitaminele și acidul folic (care reduce riscul defectelor de tub neural), riscurile unei anomalii sunt foarte reduse. Vezi și care este Calendarul analizelor în sarcină

 

Frica ta: Sunt prea stresată, iar asta va afecta bebelușul

Adevărul: Stresul este inevitabil în sarcină, chiar dacă viitorul bebeluș a fost planificat. Cele mai multe cercetări arată că așa-numitul stres intermitent (micile griji, tensiunea cauzată de o situație dificilă la birou etc) au un minim efect asupra bebelușului din burtica ta. Stresul sever însă (moartea cuiva apropiat, pierderea serviciului, un divorț) crește riscul de naștere prematură.

 

Frica ta: Voi naște prematur

Adevărul – peste 70% dintre bebeluși se nasc între săptămânile 38-40, când bebelușul este complet dezvoltat. Chiar în cazul unei nașteri premature, riscurile sunt mult mai mici astăzi decât în trecut, datorită aparaturii de ultimă generație și a medicilor specializați. Dacă mergi regulat la medic și raportezi orice ți se pare suspect în evolutia sarcinii, orice problemă poate fi prevenită din timp.

 

Frica taVoi face preeclampsie sau diabet gestațional

Adevărul: Riscul de preeclampsie în sarcină există, dar doar 5-8% dintre însărcinate dezvoltă acesta afecțiune. Risc mai mare au fetele de până în 18 ani și femeile de peste 35, ca și acele femei care au tensiunea mare dinainte de a rămâne însarcinate. În aceste cazuri, monitorizarea atentă a sarcinii diminuează pericolul de preeclampsie. Cât despre diabetul gestațional – el poate fi prevenit prin controlarea strictă a alimentației în sarcină și limitarea carbohidraților. O femeie sănătoasă, fără istoric de diabet în familie, ar trebui să-și facă un test de glucoză între săptămânile 24 și 28, pentru a înlătura orice suspiciuni.

 

foto Shutterstock

Mai multe articole