7 lucruri pe care să le știi despre colici

Viitoarele mămici care se documentează serios încă de când au aflat că sunt însărcinate sunt îngrozite de perioada colicilor. Temerile sunt cu atât mai mari cu cât, în ciuda teoriilor, încă nu se știe cu precizie ce determină aceste episoade, astfel încât să-l poți feri pe cel mic de disconfort.

Specialiștii se contrazic de ani întregi pe subiectul colici. Ei cred că disconfortul pe care îl resimt cei mai mulți dintre bebeluși în primele săptămâni de viață poate fi cauzat de probleme digestive, de anxietatea mamei (simțită și preluată de către nou-născut), de imaturitatea sistemulului nervos central al celui mic, care nu poate prelucra toată puzderia de informații din mediul înconjurător sau de temperamentul dificil al unui copil.

Fiecare teorie are grupul ei de susținători, dar niciun adevăr nu poate fi demonstrat cu argumente solide.

Sunt însă câteva lucruri care se știu despre colici:

1. Plânsul cauzat de colici (?) începe de obicei după primele 2 săptămâni de viață și ajunge la apogeu în preajma vârstei de 6 săptămâni. După 3-4 luni nu mai poți da vina pe colici pentru episoadele de plâns.

2. Copiii născuți prematur nu sunt mai predispuși la colici, așa cum multă vreme s-a crezut.

3. În ciuda faptului că cei mici par să sufere în timpul perioadei colici, cercetările demonstrează că bebelușii nu simt atât de mare durere, după cum o demonstrează nivelurile de cortizol, neschimbate în timpul sesiunii de plâns ‘din cauza colicilor’.

4. Cele mai multe episoade de plâns încep din timpul mesei.

5. Plânsul se manifestă cu preponderență seară, în jurul unei ore fixe – e ca și când bebelușul ar avea un ceas interior, care funcționează fără greș.

6. Bebelușul se calmează relativ rapid dacă este ținut la căldură, în brațele mamei sau pus cu pielea direct pe pielea mamei (pe burtă, de obicei).

7. Sunt zone întregi din lume unde bebelușii nu fac colici – fără să aibă vreo dovadă științifică pentru a explica fenomentul, specialiștii îl pun pe seama faptului că în acele zone, bebelușii sunt în mod tradițional ‘purtați’ de mamă  (în portbebe/sling/manduca) până când pot merge pe propriile picioare, după vârsta de un an.

foto Shutterstock

Mai multe articole