8 arme naturale care te feresc de cancer

Decesul provocat de cancer reprezinta aproximativ 20% din totalul deceselor inregistrate anual in Romania. Ingrijorator este faptul ca varsta la care apare aceasta maladie este din ce in ce mai scazuta, cele mai multe cazuri de cancer fiind inregistrate la persoanele cu varste cuprinse intre 45 si 60 de ani. La femei, cele mai frecvente sunt cancerul de san si de col uterin, in timp ce barbatii sunt supusi cel mai adesea riscului de cancer de plamani, urmat de cancerul gastric si colorectal. Dar nu intra in panica! Vestea buna e ca putem diminua riscul de imbolnavire aducand mici schimbari stilului nostru de viata.

1.Cat mai multe vegetale

Cercetatorii de la Universitatea din Ulster au descoperit ca mancand 85 grame de frunze de creson (nasturel, Nasturtium officinale) proaspat pe zi (cam un castronel de supa, plin), poti reduce riscul aparitiei mai multor forme de cancer. Acesta contine mai multa vitamina C decat portocalele, mai mult calciu decat laptele, mai mult acid folic decat bananele si mai multa vitamina E decat alunele, la aceeasi cantitate de produs.

Si broccoli este un aliment minune, care tine departe cancerul. Dar, atentie: un studiu spaniol recent a constatat ca pregatirea la microunde distruge 97% din flavonoizii antioxidanti continuti in broccoli, asadar fierbe-l in aburi, daca vrei sa-si pastreze proprietatile. Consumul regulat de varza (crucifere, in general) reduce riscul cancerului pulmonar cu 38%. Fierband varza, valorifici mai bine substantele protectoare pe care le contine.

Strugurii si vinul rosu contin resveratrol, o substanta anticancerigena, cu proprietati antiinflamatoare, iar rosiile – licopen, un antioxidant natural care impiedica aparitia cancerului de pancreas, intestin, prostata si plamani. Si vitamina C previne cancerul. In pielita alba a citricelor se gasesc bioflavonoidele, care sporesc de 30 de ori efectul vitaminei C.

Incearca In locul frunzelor de salata verde clasica, foloseste la salate frunze de spanac si nasturel, care sunt mult mai bogate in flavonoizi anticancerigeni.

2. Detoxifierea casei

Incepe cu tigaia din teflon, pe care poti s-o arunci fara nici o remuscare. Doze ridicate dintr-o substanta chimica (numita acid perfluorooctanoic) aflata in invelisul din teflon al tigailor antiaderente au legatura cu aparitia cancerului, sustin toxicologii americani. Aceeasi substanta poate determina un raspuns imunitar exagerat la alergeni, constituind o explicatie posibila la cresterea incidentei astmului in randul copiilor.

Acest acid este utilizat si la fabricarea hainelor impermeabile, a covoarelor si tesaturilor rezistente la pete. Prin supraincalzire, substantele antiaderente elibereaza compusii nedoriti.

Se pare ca si paturile electrice intra in categoria obiectelor de aruncat. Femeile care le folosesc cu regularitate au un risc cu 15% mai mare de a face cancer uterin decat celelalte, spun studiile. Riscul creste cu 36% in cazul folosirii pe termen lung, probabil din cauza expunerii in mod repetat la doze mici de radiatie electromagnetica.

Incearca Vase de gatit din otel inoxidabil, fonta, sticla si ceramica termorezistenta. Inlocuieste patura electrica cu o sticla cu apa calda.

3. Renunta la zahar si paine alba

Un studiu realizat de cercetatorii italieni sustine ca painea alba in cantitati mari creste riscul imbolnavirii de cancer renal, acest risc dublandu-se odata cu cresterea cantitatii de paine, de la 1 felie la 5 felii, zilnic.

Dar lucrul acesta e valabil si in cazul pastelor din faina alba, produselor de patiserie si dulciurilor, in general. Teoria afirma ca substantele chimice care determina cresterea nivelului de zahar din sange favorizeaza dezvoltarea celulelor canceroase. In cazul painii si al pastelor albe, cerealele rafinate din continutul lor se transforma in zahar, cu aceleasi consecinte dezastruoase. O dieta cu cat mai putin zahar si fainoase rafinate reduce riscul de cancer renal.

Incearca La gustari si desert, in loc de dulciuri, mananca fructe. La masa, inlocuieste clasica felie de paine alba cu o portie de orez brun. In sandvisuri foloseste paine integrala.

4. Un pic de credinta

Persoanele care merg periodic la biserica traiesc in medie cu sapte ani mai mult decat ceilalti, sustin cercetatorii new yorkezi. De ce? Pentru ca rugaciunile alaturi de ceilalti si sentimentul de apartenenta la o comunitate fac parte din arsenalul mijloacelor de combatere a stresului.

Si daca rugaciunile nu sunt stilul tau? Mediteaza. Un studiu realizat printre persoanele practicante ale tehnicilor de meditatie transcendentala a constatat ca in randul acestora se inregistreaza cu 49% mai putine decese prin cancer.

Incearca aceasta tehnica de relaxare in 5 minute: atinge cu varful limbii cerul gurii, la baza dintilor din fata; incearca sa-ti golesti mintea de ganduri si imagini; inspira pe gura si concentreaza-te asupra aerului care iti racoreste gura, timp de 10 respiratii.

5. Evita chipsurile si carnea prajita

In acest caz, substanta cauzatoare de cancer se numeste acrilamida si se formeaza ca rezultat al schimbarilor chimice care au loc la prajirea anumitor alimente. Ea se gaseste in cantitati mari in produsele rafinate cele mai sarace din punct de vedere nutritional, cum sunt cartofii prajiti si mancarea de tip fast food.

Prajitul la peste 200 de grade Celsius duce la formarea de substante cancerigene in suprafata maronie a carnii. In experimentele facute pe animale s-a observat ca aceste substante provoaca cancerul hepatic, al glandelor intestinale si mamare.

Incearca Daca vrei neaparat cartofi, nu-i manca prajiti! Alege variantele piure sau copti in coaja. Pregateste carnea pe gratar sau la cuptor si evita partile arse.

6. Ciuperci magice

Shiitake si Maitake sunt doua ciuperci folosite de mii de ani in China si Japonia pentru proprietatile lor medicinale exceptionale, confirmate de cercetarile stiintifice din ultimele decenii. Maitake (Grifola frondosa) e cunoscuta ca stimulator general al imunitatii organismului prin activarea celulelor T, responsabile de apararea organismului impotriva virusilor si celulelor canceroase.

Studii recente pe animale au demonstrat ca in combinatie cu chemoterapie, tratamentul cu extracte de maitake poate duce la micsorarea pana la 99% a tumorii in numai 14 zile. Pe langa proprietatile anticancerigene puternice, maitake scade glicemia, e un bun hipolipemiant, hipotensiv, hepatoprotector si tonic cardiac, imbunatateste digestia.

 

 

citește continuarea articolulului aici 

foto Shutterstock

Mai multe articole