9 beneficii ale metodei piele pe piele asupra bebelusului si a parintilor

Metoda de atasament numita piele pe piele este un mod excelent in care mama sau, de ce nu, tatal, poate interactiona si dezvolta relatia cu bebelusul.
Aceasta nu ajuta doar la dezvoltarea atasamentului, ci are numeroase beneficii de care te poti bucura, inclusiv daca ai nascut prematur. Iata 9 beneficii ale metodei piele pe piele asupra bebelusului si a parintilor:

1. Ajuta bebelusul sa se acomodeze cu noul mediu

Reglarea temperaturii este o problema intalnita frecvent, mai ales la bebelusii nascuti prematur' explica Malika D. Shah, medic de pediatrie si neonatologie.
Cand copilul este in uter, nu are nevoie sa isi regleze temperatura corpului, uterul avand aceeasi temperatura cu cea a pielii.
Astfel, pielea avand aceeasi temperatura, copilul se va adapta mai usor daca obisnuiesti sa il tii in brate piele pe piele.

2. Ajuta la dezvoltarea mentala a bebelusului

Prematurii care au primit o astfel de ingrijire si relationare cu parintii au avut performante mai bune ale creierului 15 ani mai tarziu, in comparatie cu copiii care au fost pusi in incubator, potrivit unui studiu canadian citat de sursa.
Stabilizand bataile inimii, oxigenarea si prin imbunatatirea somnului, creierul poate sa se dezvolte mai bine.

3. Ii ajuta sa ia in greutate

Contactul piele pe piele cu bebelusul il ajuta sa ia in greutate mai bine.
Cand bebelusii sunt deja incalziti, corpul lor nu mai consuma energie pentru a regla si temperatura. In schimb, folosesc acea energie pentru a creste.

4. Ajuta in alaptare

Nou nascutii au un simt al mirosului foarte dezvoltat. Astfel ca, daca ii pui pe pielea ta, ei vor sti sa caute sanul si sa inceapa sa se hraneasca.
Mamele care adopta aceasta metoda sunt mai predispuse sa alapteze exclusiv, iar in medie, tot aceste mame tind sa alapteze cu 3 luni mai mult decat cele care nu practica metoda piele pe piele.

5. Ajuta productia de lapte

Cand mama si bebelusul au acele momente pretioase, hormonii ce regleaza lactatia te ajuta sa ai mai mult lapte.

6. Reduce stresul si durerea bebelusului

Doar 10 minute de contact piele pe piele reduce nivelul de cortizol din corp, hormon responsabil de stres, si creste nivelul de oxitocina, hormonul fericirii, care ii calmeaza si ii face sa se simta in siguranta.

7. Ajuta copilul sa doarma mai usor

Mai putin stres inseamna un somn mai bun. Prematurii tinuti piele pe piele au dormit mai usor si s-au trezit mai rar decat cei tinut intr-un incubator, potrivit unui jurnal medical citat de sursa.

8. Ajuta la atasamentul tata-bebe

Nu doar mama poate practica aceasta metoda. Copiii sunt capabili sa recunoasca vocea tatalui inca din uter, iar ulterior atasamentul se poate dezvolta chiar mai bine deca pielea tatalui intra in contact cu cea a bebelusului.

9. Previne depresia post-partum

Nu doar in creierul bebelusului se produce oxitocina in urma contactului piele pe piele, ci si in creierul mamei. Iar oxitocina, hormonul fericirii, poate preveni cu succes depresia post-partum si anxietatea de dupa nastere.

Sursa articol: fitpregnancy.com

Mai multe articole