9 trucuri pentru a crește un copil optimist

E o plăcere să ai în preajmă copii optimiști. Vioiciunea și entuziasmul lor sunt contagioase. Dar, conform psihologului Martin Selingman, autorul cărții The Optimistic Child, optimismul este ceva mai mult decât o trăsătură de personalitate atrăgătoare. Poate fi, de fapt, un fel de imunizare psihologică față de o mulțime de probleme ce pot apărea în viață.

 

1. Arată-i cât mai des că îl iubești. Indiferent de câte probleme ai de rezolvat, fă-ți timp în fiecare zi să-l drăgălești și să-i spui cât de mult îl iubești.

2. Fii un model pozitiv. Copilul va imita ceea ce vede la tine, așadar asigură-te că, prin comportamentul tău, îi arăți cum să facă față provocărilor și dezamăgirilor.

3. Oferă-i ocazia să cunoască succesul, să simtă pe pielea lui reușita. De exemplu, setează-i obiective recomandate pentru vârsta lui și, după ce le îndeplinește, răsplătește-i efortul.

4. Ajută-l să-și dezvolte abilitățile practice cu răbdare și umor – de exemplu, să-și lege șireturile, să folosească tacâmurile, să se descurce singur la toaletă etc. Învață-l să nu renunțe ușor, căci lucrurile nu ies neapărat din prima, însă cu perseverență, încredere și amuzament, succesul nu va întârzia să apară.

5. Lasă-l să se joace și singur. Oferă-i timp să se joace și fără îndrumarea voastră, a părinților. Acest lucru îl va ajuta să-și consolideze încrederea în propriile decizii și abilități.

6. Pe cât posibil, ține-l departe de stres. Încearcă să nu-l expui la evenimente și situații stresante din lumea noastră, a adulților (teama că ți-ai putea pierde locul de muncă, grija că nu îți ajung banii etc.). Va avea și el destule griji atunci când va crește, așa că măcar acum ferește-l de probleme.

7. Nu folosi mâncarea pentru a-l înveseli. Renunță la gustările nesănătoase atunci când e trist, melancolic, dezamăgit… Găsește alte modalități pentru a-l liniști și a-i readuce zâmbetul pe buze (o plimbare în parc, o ieșire la teatru/film etc.).

8. Ascultă-i ofurile. Pentru a învăța să facă față tuturor dezamăgirilor și suferințelor care vor apărea (inevitabil) în viitor, este foarte important ca acum să fie ascultat, încurajat, sfătuit. Fii alături de el cu tot ce poți!

9. Învață-l să privească și partea plină a paharului. Obișnuiește-l să vadă și partea bună în fiecare lucru/întâmplare – o greșeală nu e o tragedie, ci poate fi ocazia de a învăța ceva important, care îți va fi de folos mai târziu în viață.

Mai multe articole