ABC-ul somnului

Tulburarile de somn ale copilului, mai ales ale bebelusului, par adesea un mister pentru noi: oricare ar fi cauza, ne simtim adesea depasiti de situatie.

Iata, asadar, un plan de la A la Z, cu masuri de luat pentru ca bebelusul tau sa se odihneasca mai bine.

Aer curat
O camera prost aerisita este principalul motiv al insomniilor la bebelusi. Nu uita sa aerisesti camera cu putin timp inainte de culcare, chiar daca afara e frig.

Dar, atentie: sa nu bagi in dormitor, cu ocazia asta, tantari sau alte insecte „zumzaitoare. Ideal ar fi ca, inainte de ora de somn cu vreo doua ore, chiar sa iesiti impreuna cu copilul la o scurta plimbare intr-un parc.

Aerul curat oxigeneaza celulele si induce o stare de relaxare, ceea ce va genera un somn mai profund.

Baie calmanta
O baie inainte de culcare este indispensabila pentru bebelusi. Nu uita sa adaugi in apa in care ii faci baie un strop de gel de dus sau de sampon cu parfum de lavanda.

Sau, daca preferi, fa un saculet din tifon in care ai pus flori de levantica, musetel, suna­toare, tei si pune-l in apa de baie. In afara starii de somnolenta pe care o induce apa calduta, usor parfumata, senzatia de curat de dupa este linistitoare si il ajuta sa adoarma mai usor.

Pentru a-i face baia mai placuta bebelusului, nu uita sa-i adaugi in cadita de baie si cateva jucarii – ritualul baii de seara nu trebuie sa fie plictisitor, ci o placere, ceva interesant. Joaca foloseste energia copilului neconsumata.

Dupa ce il scoti din apa, foloseste un prosop moale, absorbant sau un halat de baie. Evita sa il freci cu un prosop aspru, fiindca acesta energizeaza si activeaza circulatia sangvina.

Curat si parfumat
Copilul este proaspat imbaiat, insa daca asternuturile nu sunt la fel, ai rezolvat doar jumatate din problema. Asadar, daca vrei sa doarma dus, nu uita, de lenjerie: va dormi cu atat mai bine cu cat lenjeria e mai moale si mai curata, mirosind discret a parfum.

Atentie insa la cat balsam pui la spalat – nici prea putin, pentru ca asternutul sa fie placut la atingere, dar nici prea mult, pentru ca mirosul sa nu fie prea puternic.

De asemenea, pijamalutele sau scu­tecele trebuie sa fie, si ele, confortabile: alege unele care sa ii stea lejer, fara sa il stranga, si schimba-le pe masura ce copilul creste.

Disconfort, durere, dintisori in crestere…
Orice problema fizica pe care bebelusul o are se reflecta inclusiv in somnul acestuia. Daca peste zi este marait si nervos, din pricina micilor probleme precum dintisorii, care abia ii cresc, nu te astepta sa doarma neintors.

Nu ai mare lucru de facut in afara de a elimi­na, pe cat posibil, cauzele. In ce priveste dintisorii, va trebui sa admiti, macar pentru o scurta perioada, sa adoarma cu suzeta in gurita.

Daca isi suge degetul inainte de a adormi, este, adesea, semn tot ca il mananca gin­giile. Inlocuieste degetul cu suzeta daca te temi ca isi va deforma dantura, dar adevarul este ca efectele asupra dintilor sunt minore: ceva moale nu poate deforma semnificativ ceva tare precum smaltul.

Page: 1 2 3

Mai multe articole