Abuz, jigniri, foame si plansete nealinate – Situatia dintr-un spital din Romania | UPDATE

UPDATE: 27 septembrie

In urma anchetei interne desfasurate in Spitalul Clinic de Pediatrie din Sibiu, conducerea a tras concluzia ca mama care a filmat copilul din patut a dat dovada de rea-intentie si a fost indreptatita doar partial sa aduca acest caz in opinia publica, potrivit Adevarul.ro.

Reamintim ca o mamica internata cu copilul sau la Spitalul Clinic de Pediatrie din Sibiu a filmat si fotografiat mai multe imagini, in care un copil tine un biberon gol in maini si rosteste insistent cuvantul „sticla'. Acelasi copil pare a avea patutul ud, lucru interpretat atat de femeie, cat si de presa si mediul online ca fiind o dovada ca cei mici nu sunt schimbati frecvent, cum de altfel femeia si sustinea.

Spitalul acuza mama care a filmat de rea-intentie

Totodata, conducerea spitalului a mentionat ca ceea ce mamica internata a surprins ca fiind mizerie intr-o cana in care era mancarea unuia dintre copii, ar fi fost de fapt verdeata de la supa sau ciorba. Acesta este si motivul pentru care spitalul acuza mama de rea-intentie.

„Conform declaraţiei a două mame internate în salonul 110, simultan cu persoana care a realizat captura foto, imaginea din fotografie corespunde unui condiment vegetal (cel mai probabil frunză de cimbru). Cele două mame afirmă că i-au comunicat acest fapt mamei care a realizat fotografia înainte de a întreprinde demersuri spre a o posta pe o reţea de socializare. Însă aceasta din urmă, în pofida atenţionării, cu rea credinţă, a decis totuşi să prezinte lucrurile astfel, situaţia fiind amplificată ulterior tendenţios de anumite posturi de televiziune, au declarat reprezentantii spitalului pentru Adevarul.

Cu toate acestea, reprezentantii spitalului confirma partial acuzatia potrivit careia una dintre infirmiere ar fi avut un limbaj neadecvat la adresa unuia dintre copiii internati, care nu avea apartinatorii in spital alaturi de el.

In privinta acestei angajate, spitalul a inaintat speta catre comisia de disciplina, ce va lua masurile ce se impun.


In timp ce noi ne ducem vietile cotidiene fiecare cum poate mai bine, incercand sa avem grija de toti cei dragi si sa ii protejam de orice pericol, la un pas distanta, in aceeasi tara, nimeni nu incearca asta pentru ei.

Ei plang si rabda de foame, tanjesc dupa afectiune, tanjesc dupa protectia celor care ar fi trebuit sa le fie alaturi, insa nimeni nu e. Ei nu mai au pe nimeni, iar plansetele lor nu au ca raspuns decat ecoul.

„Le dau sa manance cat sa nu moara de foame'

Vorbim poate de situatia a nenumarate institutii din tara, dar in acest caz vorbim cu subiect si predicat despre situatia unui anume spital, de unde ceea ce a relatat o mama provoaca un mare nod in gat si un val de furie oricui are o urma de empatie.

O mama ce a fost nevoita sa stea internata la Spitalul Clinic de Pediatrie din Sibiu descrie o imagine greu de cuprins cu mintea:

Potrivit femeii, care a dorit sa ramana anonima, si a carei postare a fost publicata de o alta utilizatoare de Facebook, in acest spital tratamentul personalului medical este lipsit de orice forma de compasiune fata de mame, iar fata de copiii abandonati sau copiii ai caror parinti nu pot veni sa se interneze cu ei, comportamentul este unul de-a dreptul abuziv.

„Nu conteaza ca stau uzi sau murdari'

Copiii sunt jigniti folosind cuvinte incalificabile, sunt schimbati de scutece doar inaintea vizitei medicilor si deseori sunt auziti plangand de foame.

Mancarea pe care o primesc, cand o primesc, este departe de orice norma de igiena si, povesteste femeia, poate contine si urme de gunoaie.

Chiar si mamelor li se vorbeste urat, desi poate fi greu de crezut, tinand cont ca nu sunt „ale nimanui', nu sunt fara aparare si iata ca pot si sa transmita informatia mai departe, pentru ca noi, ceilalti, sa aflam. Insa probabil ca infirmierelor nu le pasa de posibilele consecinte. Pentru ca pe cat sunt de posibile, pe atat sunt de improbabile.

Aceasta este realitatea dintr-un spital aflat intr-o fosta Capitala Culturala Europeana. Sa ne intrebam care e situatia in orasele mai mici, in zonele in care saracia e mai pregnanta? Mie una mi-e groaza.

O imagine dezolanta, rezultatul unui sistem defect

Toate aceste imagini, unele reale, altele pe care e de ajuns sa ni le inchipuim, sunt rezultatul unui sistem medical adus in pragul colapsului, iar asta se datoreaza in principal coruptiei.

Ne-am obisnuit sa dam pentru orice, de la schimbatul asternuturilor pana la o injectie, iar ei s-au obisnuit sa primeasca.

Ne-am obisnuit sa calcam pe varfuri in preajma lor, deoarece se stie ca infirmierele fac legea in spital, in cele mai multe situatii, cand ar trebui sa daramam piramida asta inversata.

Noi ar trebui sa fim la varf, nu ei. Intr-un sistem medical care functioneaza, pacientul e prioritatea, nu banii, nu personalul.

Ce se intampla cu copiii nimanui, cei in numele carora nimeni nu poate da? Exact imaginea descrisa mai sus.

Cand se va schimba situatia? Din pacate, nu prea curand. Caci noi nu ne oprim din a da, ele nu se opresc din a pretinde, iar plansetele lor se aud incet si se ineaca usor in suferinta, pana cand inceteaza sa se mai auda. Ei sunt ai nimanui.

Imaginile surprinse si textul integral al postarii pot fi vazute mai jos.



Sursa imagini: Facebook Mircea Moldovan

Mai multe articole