Odată cu începerea diversificării celui mic, este foarte important să identifici simptomele care ar putea sta la baza unor alergii pe care copilașul tău le poate dezvolta. Întrucât bebelușul are un sistem imunitar și digestiv insuficient dezvoltat, în primul an de viață el este predispus la alergii. Anda Petru (specialist în nutriție, Milupa) îți spune cum să recunoști alergiile alimentare la bebeluși și cum să le eviți.
Pentru a evita alergiile alimentare la bebeluși cel mai important estesă ai grijă să introduci corect și conform unui grafic de diversificare noile alimente în hrana celui mic. Alimentele cu potențial alergen trebuie introduse la un moment bine definit (de obicei după ce micuțul a împlinit vârsta de un an) și trebuie să primești sfatul medicului pediatru în prealabil.
Pentru a preveni alergiile alimentare, cea mai bună modalitate este de a identifica alimentul cu potențial alergen și de a-l evita ulterior. Iată o listă cu astfel de alimente: lapte de origine animală, ouă (albuș), alune, migdale și nuci, pește, fructe de mare, soia. De asemenea, glutenul este o proteină care are un potențial alergen crescut. Această proteină se găseşte în cereale precum grâul, secara, ovăzul, şi orzul. În general, în alimentația copilului începând cu vârsta de 6 luni, se folosesc doar cereale fără gluten (din orez sau porumb), glutenul fiind o proteină la care mulți bebeluși prezintă intoleranță. După primele 6 luni de viață, micuțul este pregătit să primească și cereale cu gluten, iar după această perioadă poți alege între cerealele de fructe sau legume îmbogățite cu fier, atât de necesar în dieta copilului.
În funcție de severitatea alergiei alimentare, simptomele apar la câteva minute sau chiar la câteva zile după ce bebelușul a consumat alimentul pe care organismul îl consideră alergen.
Cum recunoști alergiile alimentare la bebeluși
Deși micuți, bebelușii au aceleași simptome de alergie alimentară ca adulții: iritații ale pielii, secreții nazale, respirație șuierătoare și vărsături (în cazul alergiei la soia sau lapte), plâns puternic, diaree sau constipație, posibile sângerari rectale, greață și vărsături, colici și crampe, mâncărimi, umflături, stagnare în creștere.
Organizația Mondială a Sănătății recomandă mămicilor continuarea alăptării o perioadă cât mai lungă pentru a evita alergiile alimentare ale bebelușului. De asemenea, este important să respecți următoarele etape de diversificare: evită produsele lactate până la vârsta de 1 an, evită introducerea ouălor până la vârsta de 2 ani (reguli aplicabile în funcție de potențialul alergen al bebelușului tău). Consultă medicul pediatru pentru orice nelămurire și află mai multe informații despre sarcină, evoluția copilului și află mai multe despre nutriția corectă în primele 1000 de zile, intrând pe clubmilupa.ro.
foto Shutterstock