Alimentatia femeii care alapteaza

Esti proaspata mamica si probabil ca te intrebi ce este bine sa mananci si ce nu, respectiv in ce cantitate, pentru ca bebelusul tau sa primeasca, prin laptele matern, o hrana sanatoasa si adecvata.

Alaptarea este foarte importanta, din laptele matern copilul luandu-si anticorpii care ii ajuta mai tarziu sistemul imunitar sa lupte cu bolile.

O femeie care alapteaza produce o cantitate de lapte de aproximativ 800 ml pe zi. Pentru acest lucru este nevoie de un consum de energie de 500-600 kcal in plus.

Potrivit cercetarilor, o femeie care alapteaza are nevoie de o cantitate totala cuprinsa intre 2.200 – 2.7000 de kcal/zi.
In timpul alaptarii nu trebuie sa tii cura de slabire, dar nici nu e nevoie sa mananci mai mult.

Trebuie numai sa mananci inteligent’, adica nu manca mai mult, ci mananca alimente mai bogate in sustantele nutritive de care ai nevoie. Ai nevoie de mai multe proteine, de fructe si legume proaspete si incearca sa eviti grasimile, zaharul si sarea in exces.

Ai nevoie de:

  • proteine (60 – 70 g/zi)
  • calciu, pe care il iei din produsele lactate. Acesta este asigurat prin consumul a 750 de ml de produse lactate/zi (lapte, iaurt, branzeturi)
  • lipide (60 g/zi)
  • glucide (300 g/zi)
  • lichide (1,5 – 2 l/zi)

Ce nu e voie?

  • Alcool
  • Tigari
  • Cofeina
  • Ciocolata
  • Condimente/mancaruri picante
  • Ceapa si usturoi
  • Peste cu continut ridicat de mercur (rechin, peste spada, macrou)
  • Produse conservate sau care contin multi conservanti si coloranti artificiali

Femeile care sunt vegetariene pot suplini unele carente din alimentatie (lipsa carnii spre exemplu, si a altor produse de origine animala), prin suplimente de vitamine.

Text: arhiva Edipresse; Foto: Dreamstime.

 

Mai multe articole