Alimentația în sarcină: ce să eviți

Alimentația în sarcină  trebuie să fie o prioritate pentru viitoarea mămică, alături de toate analizele și testele care să monitorizeze evoluția copilului. Bebelușul care crește în tine are nevoie de nutrienți esențiali, vitamine și minerale, pentru a se dezvolta bine. Unele alimente însă, deși hrănitoare și gustoase, pun în pericol fătul. Uite câteva informații despre alimentația în sarcină și  ce alimente să eviți:

 

 

Carne crudă Chiar daca ti-e pofta de biftec tartar sau o friptura in sange, este mai bine sa le eviti. Carnea cruda este periculoasa in sarcina, din cauza riscului de contaminare cu toxoplasmoza sau salmonella.

Mezeluri și pateuri Stai departe de cremvursti, parizer , salamuri si pateuri – pot fi contaminate cu listeria, care se transmite fatului si poate cauza pierderea sarcinii, nasterea prematura, infectii grave la nou-nascut si chiar moartea bebelusului (in 22% dintre cazurile de listerioza perinatala, fatul se naste mort sau moare la scurt timp dupa nastere!)

Pește  – In teorie un aliment sanatos, care contine acizi grasi esentiali, importanti pentru  dezvoltarea fatului, pestele poate fi contaminat cu mercur. Ingerat in timpul sarcinii, aceasta cauzeaza intarzieri in dezvoltarea fatului si afecteaza creierul.

Fructe de maresunt gustoase, dar nesanatoase in sarcina, fie ca le consumi crude, fie afumate. Fructele de mare (chiar si cele afumate) pot fi contaminare cu listeria si cu o multime de poluanti industriali care afecteaza serios dezvoltarea bebelusului.

 

Ouăstai departe de toate meniurile care contin ou crud, intr-o forma sau alta: salate cu sos Caesar, maioneza, inghetata de casa etc. Ouale crude pot fi contaminate cu salmonella.

Brânzeturi nepasteurizate  – Brie, Camembert, Roquefort, Feta, Gorgonzola sunt foarte gustoase dar riscante in sarcina. Ele pot fi contaminate cu listeria, la fel ca toate produsele preparate din branzeturi nepasteurizate.

 

Ai grijă și la:

 

Cafea – Cei mai multi medici permit consumul moderat de cafea (o ceasca pe zi). Unele studii arata insa ca exista o legatura intre consumul de cafea si riscul de avort spontan, nasterea prematura, greutate mica la nastere, dar si anumite intarzieri in dezvoltarea bebelusului zi (citește 0-3 ani: repere esențiale de dezvoltare a copilului.) In plus, cafeaua este un diuretic si te ajuta sa pierzi nu numai apa, ci si calciu, esential in timpul sarcinii pentru dezvoltarea fatului.

 

Alcool – Cel mai sigur ar fi sa eviti cu totul consumul de alcool. Acesta este o toxina care ajunge la bebelus prin placenta si ii afecteaza dezvoltarea.  Consumul regulat de alcool in timpul sarcinii duce la avort spontan si nastere prematura sau moartea fatului. Alcoolul ingerat in timpul sarcinii afecteaza dezvoltarea sistemului nervos si a organelor bebelusului. Bebelusii nascuti de mame care au consumat alcool in timpul sarcinii pot prezenta trasaturi faciale anormale (cap mic, fata plata), probleme de crestere, tulburari cognitive si comportamentale si o serie de malformatii congenitale (ale globilor oculari, urechilor, inimii, tractului urinar si oaselor)

Țigări – Intrebate de ce nu renunta la tigari in timpul sarcinii, fumatoarele inraite iti vor prezenta o teorie: chiar medicul le-ar fi spus ca este bine sa nu renunte la fumat in timpul sarcinii pentru ca organismul lor s-a obisnuit cu toxinele, iar bebelusul ar avea de suferit daca ar renunta la tigari. Adevarul este ca fiecare fum de tigara in plus expune bebelusul la o multime de riscuri. Nu numai in viata intrauterina, ci si ca adult. Tigarile contin aproximativ 4000 de chimicale, dintre care nicotina si monoxidul de carbon sunt extrem de daunatoare pentru bebelus. Mamele fumatoare isi expun bebelusul la o multime de riscuri: greutate mica la nastere, sindromul de moarte subita, astm, probleme publmonare, defecte ale inimii, IQ scazut, probleme de comportament si dificultati de invatare.

 

foto Shutterstock

 

 

Mai multe articole