Solutia cea mai sigura este inlocuirea laptelui matern cu laptele praf.
Atentie, insa: trebuie sa alegi laptele praf adecvat varstei celui mic, pe care sa-l pregatesti folosind indicatiile produsului.
Daca amestecul este prea puternic sau prea slab, risti ca bebelusul sa se imbolnaveasca.
De asemenea, trebuie sa sterilizezi biberoanele de fiecare data si sa folosesti mereu apa fiarta si racita. In cazul in care pregatesti mai multe sticle, le poti pastra in frigider, insa nu mai mult de o zi.
Formule de lapte
In magazine exista o serie de produse care poarta denumirea de „formule de lapte, special create pentru cei mici. Aceste produse sufera importante modificari in decursul prepararii lor, tocmai pentru a fi adaptate la nevoile nutritionale ale sugarilor.
Majoritatea formulelor au la baza lapte de vaca modificat si incearca sa se apropie de calitatile nutritive ale laptelui matern. Indiferent de tipul formulelor de lapte, acestea trebuie sa contina, obligatoriu: proteine, lipide, acid linoleic, vitaminele A, B, C, D, E, K, B-urile (B1, B2, B 5, B 6 si B 12), calciu si minerale (magneziu, fier, zinc, mangan, cupru, fosfor, iod, sodiu, potasiu).
Exista mai multe formule de lapte, gandite in functie de nevoile si varsta copilului:
– Formula de start, conceputa pentru sugarii de pana la sase luni, se bazeaza pe lapte de vaca si este adaptata fiziologiei nou-nascutului.
– Formula de continuare se foloseste dupa sase luni, in perioada de diversificare alimentara, si asigura tranzitia gradata de la alimentatia exclusiv lactata la alimentele solide.
– Exista si unele formule speciale, cum sunt cele din lapte de vaca fara lactoza, conceputa pentru nou-nascutii care sufera de intoleranta la lactoza.
– Formula pe baza de soia este creata pentru sugarii alergici la proteinele laptelui de vaca, care sufera de intoleranta la lactoza sau de galactozemie.
– In cazul in care in familie exista o predispozitie pentru alergii, formula hipoalergenica (HA) a fost conceputa tocmai pentru a se evita riscul aparitiei unei alergii la proteina din laptele de vaca.
Nu in ultimul rand, exista formule de lapte gandite pentru copiii nascuti prematur, care au nevoi specifice, care tin de cresterea accelerata si de imaturitatea unor functii biologice precum cea digestiva, hepatica sau renala.
Mai trebuie sa stii ca, pe piata, aceste formule sunt de trei feluri: gata preparate, formule de lapte concentrate si pulbere. Depinde de tine si de bebelusul tau cum veti alege formula potrivita.
Page: 1 2