Alimente minune (IV)

Intrebarea „cat de mult trebuie sa manance un copil? este adresata atat de frecvent pediatrilor, incat este clar ca proaspetii parinti sunt foarte preocupati de cantitatea de hrana pentru bebelusul lor.

Nu te ingrijora. Bebelusul te va anunta singur cat de mult ar trebui sa manance. Grija ta ar trebui sa fie ca toate caloriile consumate de cel mic sa aiba cat mai multe substante nutritive posibil. Ofera bebelusului o varietate echilibrata de alimente sanatoase si poti fi sigura ca are o alimentatie adecvata.

Cantitatea de hrana pe care o va consuma bebelusul tau difera de la o zi la alta, uneori chiar foarte mult. Sa nu te surprinda daca in­­­tr-o zi se comporta de parca l-ai fi lasat mort de foame, iar a doua zi mananca mai putin ca un pui de gaina. Este un fapt rar in­­talnit ca un bebelus sa fie consecvent in privinta cantitatii de hrana consumata si a preferintelor culinare de la o zi la alta.

Tu iti cunosti bebelusul. Iti dai seama daca nu poate manca pentru ca s-a imbolnavit. Daca ai vreun dubiu, consulta pediatrul.

In medie, greutatea unui bebelus la nastere se dubleaza dupa 5 luni si se tripleaza atunci cand cel mic im­­­pli­neste un an. Acest lucru in­­seamna ca, daca bebe cantarea la nastere 3,5 kg, la 5 luni ar trebui sa cantareasca aproximativ 7 kg, iar la un an – 10 kg!

Primul an de viata al bebelusului este un adevarat maraton de crestere. Primele etape de crestere sunt semnalate de un consum mai mare de lapte. Prima etapa apare cam la o saptamana dupa nastere, urmatoarea – la 3 sapta­mani, apoi – la 6 saptamani, dupa care – la aproximativ 3 luni.

Dupa aproximativ 5 sau 6 luni, este posibil sa observi ca bebelusul mananca mai putin, iar motivul poate fi faptul ca in acele momente ritmul de crestere este mai lent, din cauza durerilor provocate de aparitia dintilor.

Alta perioada de crestere incepe la 8-10 luni, cand este evidenta o crestere semnificativa a cantitatii de hrana pe care o consuma cel mic. Este posibil sa observi o crestere a apetitului bebelusului atunci cand incepe sa se tarasca si sa mearga, deoarece foloseste mai multa energie. Cand incepe al doilea sau an de viata, rata de crestere scade din nou si, in consecinta, va manca mai putin. In aceasta perioada, parintii sunt preocupati de faptul ca apetitul micutului a scazut. Pediatrul va supraveghea cresterea si dezvoltarea bebelu­sului tau.

Castigul constant in greutate nu e neaparat un indicator al starii de sanatate buna la bebelusi. Ba­zea­­­­­­za-te pe experienta pediatrului tau, pentru a monitoriza cres­terea si dezvoltarea bebelusului.

Page: 1 2

Mai multe articole