Alimente minune (VII)

O alimentatie corecta, sanatoasa, inca din primele luni de viata, inseamna pentru un copil premisa unei vieti sanatoase, fara biceiuri alimentare gresite care pot cauza diverse boli.

Primele mese de hrana solida

Bebe a luat deja prima sa masa solida. Este a doua zi de mancare solida si este pregatit pentru in­­­­ca o masa. Cantitatea pe care o consuma depinde de varsta, greutate si apetit. Pentru prima sap­tamana (sau cel putin 4 zile), da-i in fiecare zi o masa compusa dintr-un singur aliment – acelasi aliment pe care i l-ai dat la prima masa solida. La fel ca la prima masa, da-i putin lapte matern sau formula inainte de hrana solida, pentru a nu fi prea infometat cand il hranesti cu lingurita.

Dupa ce termina de mancat, ii poti da putina apa care a fost fiarta si ra­cita inainte si restul de portie de lapte matern/formula. In primele cateva zile, masa nu trebuie sa fie mai consistenta de o lingura inainte de a o amesteca cu lichid. La inceputul sap­tamanii a doua de hrana solida, ofera bebe­lusului un aliment nou, as­teap­ta 4-7 zile si urmareste daca apar simptome de alergie, inainte de a introduce alt aliment nou.

Pentru incepatori

Pana cand bebelusul implineste 6 luni, continua sa introduci alimentele permise folosind regula celor 4 zile de asteptare. Bebelusul va manca treptat (sau rapid, daca este mai marisor) portii de mancare mai mari si va fi pregatit sa primeasca doua mese pe zi.

Cand bebelusul se apropie de 6 luni, va deveni mai interesat si mai cooperant in procesul hra­­nirii. Micutul va capata un control mai mare asupra gurii si al buzelor, in vreme ce exerseaza mancatul. Este posibil sa il observi cum isi foloseste buza de jos pentru a „tine lingurita in timp ce il hranesti. Isi poate lipi buzele dupa ce lingurita iese din gu­ri­­­­ta, pentru a pastra mancarea ina­­­­­­­­­­untru. Pe masura ce isi imbu­na­ta­­­­­­teste controlul trunchiului si are o mai mare stabilitate in pozi­­­­tia sezand, mainile si bratele devin active in timpul hranirii si, in ­cele din urma, va intinde mana dupa mancare sau lingurita.

La ­­­­­in­­­­ceput, este posibil sa bage un deget sau doua in gurita, sa ajute la inghititul mancarii. Dege­­­­te­­­lele il ajuta sa suga – singura metoda folosita pentru inghitire inainte de a trece la hrana solida. La aproximativ 5 luni si jumatate, este posibil sa isi foloseasca mainile pentru a se hrani singur cu un biscuit de rontait.

Prima masa solida a bebelusului a constat dintr-o singura lingurita de mancare solida. In urmatoarele cateva saptamani, creste treptat cantitatea la 3-4 linguri de mancare solida (inainte sa le amesteci cu lichid).
Exemplu de meniu zilnic pentru incepatori, o masa pe zi: l la trezire – alaptat/biberon l diminea­­­­­­­­­­­­­­­- ta – alaptat/biberon l pranz – o parte trebuie sa constea in alaptat/biberon, apoi hrana solida, apoi apa, iar la sfarsit alaptat/biberon l dupa-amiaza – alaptat/biberon l seara – alaptat/biberon l inainte de culcare – alaptat/biberon sau o sticluta cu apa.
 

Page: 1 2

Mai multe articole