Argumente pro sport pentru copii

Fundatia „Nadia Comaneci' a lansat papusa Nadia, realizata dupa chipul celebrei gimnaste. Fiecare cumparator al papusii devine sustinator al gimnasticii romanesti.

Sumele stranse in urma comercializarii produsului vor fi destinate programului social „10 pentru gimnastica'.

Programul „10 pentru gimnastica' a fost lansat de Fundatia Nadia Comaneci in 2008 si a vizat sprijinirea activitatii de pregatire sportiva a unei grupe de gimnastica formata din 12 sportivi, care sunt antrenati in regim de internat in cadrul Liceului cu Program Sportiv Nadia Comaneci, din Onesti.

In prezent, fundatia isi propune extinderea programului, prin sustinerea materiala si financiara a mai multor tinere, din cele aproximativ 50 de cluburi de gimnastica din tara. Papusa Nadia, lansata in decembrie, poate fi achizitionata din reteaua magazinelor Diverta.

Sportul, pe langa evidentele sale beneficii pentru sanatate, le ofera copiilor minunate lectii despre respect, maturitate, lucrul in echipa si depasirea propriilor temeri si limite.

Practicarea unui sport de la varste fragede aduce numeroase beneficii de ordin fizic si psihic, pe termen lung. Desigur, exista mai multe aspecte de luat in considerare cand vorbim despre alegerea sportului potrivit pentru un copil.

Primul este varsta, evident, apoi trebuie sa se tina cont si de preferintele, dar si de personalitatea celui mic atunci cand se ia o decizie legata de sportul de urmat. Un psiholog ar putea sa va sfatuiasca cu privire la abilitatile pe care sportul le-ar dezvolta sau referitor la riscurile pe care le implica alegerea unui sport nepotrivit.

Sportul – in special de echipa – este o buna modalitate de a-ti face prieteni, dar uneori, pe parcursul competitiei, e posibil sa apara si animozitati. }ine in mare masura de parinti sa atenueze conflictele.

Trebuie sa ne educam copiii in spiritul fair-play: sa respecte regulile, sa nu faca din competitia sportiva un razboi si sa nu glumeasca pe seama adversarilor (mai ales daca acestia le sunt prieteni).

E firesc sa te bucuri dupa o victorie, dar nu e cazul sa te impaunezi in fata celor care au pierdut. Un adevarat sportiv isi felicita adversarul care, precis, a jucat cat a putut de bine. Poate voua, parintilor, vi se pare o joaca de copil o cearta post-joc, dar si noi, adultii, facem la fel…

In octombrie, anul trecut, sute de parinti au avut ocazia sa se informeze despre ofertele de sport pentru copii ale peste 50 de cluburi si federatii sportive, in cadrul primului Targ de Sporturi, organizat de TIDE, care a avut loc in Bucuresti, la World Trade Plaza. Initiativa TIDE s-a bucurat de un real succes, in conditiile in care orele de sport din scoala sunt mai degraba optionale, iar rata obezitatii creste.

Un copil mic interpreteaza o infrangere sportiva ca pe un esec personal, el se simte incompetent, prost si extinde senzatia la alte domenii, mai ales daca are un parinte competitiv, care-i si reproseaza eventuale greseli din timpul activitatii sportive.

Tatii in special pacatuiesc la acest capitol, mai ales daca au fost ei insisi sportivi de performanta sau sunt pasionati de jocul/sportul respectiv. Un „tontule, alearga mai repede!' poate marca adanc un copil.

Cateva lucruri de care sa tineti cont, parinti si copii, deopotriva:

  • Cel mai important este ca faci miscare si te si distrezi. Sportul poate fi, dar nu este obligatoriu sa fie si o optiune profesionala. Dar a invata sa joci, a invata cum sa fii bun intr-un sport este mai important, intr-o prima faza, decat a pierde sau a castiga. Desigur, la nivel de performanta, perspectiva se schimba.
     
  • Parintii micilor sportivi trebuie sa tina cont de faptul ca unii copii se dezvolta mai incet decat altii, ca poseda mai putine abilitati de coordonare sau chiar ca sunt mai putin rezistenti din punct de vedere fizic.
     
  • Cine esti tu ca persoana nu depinde de pierderea sau castigarea vreunui meci.
     
  • Toti jucatorii, coechipieri sau adversari, la fel ca si antrenorii trebuie tratati cu respect – fiecare se straduieste.
     
  • Regulile jocului sunt facute sa fie respectate.

Tine cont de varsta copilul si in ceea ce priveste reactiile de pe „teren' – la propriu. Multor parinti li s-a intamplat sa-si vada copilul entuziasmat de vreun sport, sa faca eforturi pentru a-i cumpara un echipament sau a plati un antrenor si, odata jocul inceput si regulile asimilate, cel mic sa se supere la prima greseala/pierdere.

„Nu mai vreau sa joc' este replica preferata a prescolarilor. Trebuie sa va asteptati la o asemenea reactie din partea celor de 4-5 ani, pentru care o infrangere echivaleaza cu sfarsitul lumii si declanseaza crize de tantrum. Nu este vorba numai despre rasfat – copiii vor, in mod natural, sa fie cei mai buni in
ceea ce fac, a castiga le creste stima de sine, ii face sa se in control.

Echipamentul este important. Nu trebuie sa cumparati neaparat lucruri de firma, dar asigurati-va ca cel mic are tot ce ii trebuie pentru a practica respectivul sport in siguranta.
 

Text: Arhiva Edipresse; Foto: Dreamstime.

Mai multe articole