Noile mămici au multe lucruri pe cap, iar când alimentația bebelușului devine și ea o problemă, este bine de știut că există soluții.
Dacă ai un bebeluș care nu ia în greutate, adoarme repede când îl pui la sân, este ușor iritabil și, cu toate că îl alăptezi un timp îndelungat, i se face foame imediat cum l-ai pus în pătuț, este posibil să existe o problemă de lactație. Asta înseamnă fie că sânii tăi nu produc suficient lapte pentru bebeluș, că unele canale sunt înfundate sau că bebelușul nu stă corect la sân, scrie babycenter.com. Dacă ultimele două probleme pot fi rezolvate cu o vizită la medic și exerciții prin care să îți ajuți micuțul să se prindă mai ușor la sân, în cazul în care nu ai suficient lapte, va trebui să iei în considerare mai multe opțiuni:
Stimulează-ți sânii să producă mai mult lapte
Una dintre metodele recomandate atât de pediatri, cât și de experții în lactație este ca mămicile să pompeze laptele, astfel încât să își stimuleze glandele mamare să producă mai mult. Laptele pompat poate fi păstrat în frigider și i-l poți pune în biberon micuțului tău când îi este foame. Există numeroase mituri despre pomparea laptelui. De exemplu, multor mamici le este teamă că va fi un proces dureros și anevoios. Însă acum există astfel de pompe de sân performante, indispensabile oricărei mămici, care le ajută să pompeze cu usurință laptele, fără dureri sau efort. Este limpede că un astfel de aparat îți va ușura munca și vei sta liniștită știind că micuțul tău are în permanență o porție de lapte pusă deoparte.
Obișnuiește-ți organismul cu programul de masă al bebelușului
Organismul nostru simte când se apropie ora de masă a copilului, iar creierul transmite semanele glandelor să înceapă să producă lapte. Toate mămicile își alăptează bebelușul la cerere, cel puțin o dată la două ore în timpul zilei, și cel câteva ori pe noapte. Un astfel de program îți va obișnui organismul să producă mai mult lapte pe timpul zilei și te vei putea sincroniza mai bine cu bebelușul tău, astfel încât să îl poți hrăni cu succes atunci când lui îi este foame, scrie Bellybelly.com.
Comprimă-ți ușor sânii în timpul alăptării
Comprimarea sânilor îl ajută pe bebeluș să se hrănească mai ușor și, în același timp, îți stimulează glandele mamare pentru a produce mai mult lapte. Pentru a face acest lucru, așază-ți bebelușul la sân, ai grijă să se prindă bine și în timp ce se hrănește, strânge ușor sânul de la bază, astfel încât laptele să curgă mai ușor. Vei observa că bebelușul începe să ia înghițituri mai mari. Comprimarea trebuie menținută până când micuțul a terminat de mâncat. Această metodă nu este dureroasă și te ajută să evacuezi tot laptele, astfel încât nu îți vei mai simți pieptul umflat sau dureros după alăptare.
Schimbă mai des poziția de alăptare
Multe mămici sunt obișnuite să pună bebelușul pe rând la fiecare sân în timpul unei sesiuni de alăptare. Însă, dacă simți că micuțul tău nu este alăptat suficient, o soluție este să schimbi mai des poziția de hrănire, la fiecare alăptare. Asta îți va ajuta glandele să producă lapte mai mult și mai des, iar bebelușul tău va primi o porție suficientă de lapte la fiecare alăptare.
Suplimentează-i porția de lapte
Dacă nu ai suficient lapte pentru apetitul bebelușului tău, mulți medici recomandă să treci la alimentația mixtă. Asta înseamnă că bebelușul tău va fi hrănit atât cu lapte matern, cât și cu lapte praf, pentru a-i acoperi toate nevoile. Această soluție este foarte populară și printre mămicile care se întorc la serviciu mai devereme și nu sunt în permanență acasă să își alăpteze bebelușul. Alternarea laptelui praf cu cel matern nu are un efect nociv asupra bebelușului și este practicată de numeroase femei, fie din motive care țin de confortul lor psihologic, fie pentru că nu au lapte sau nu pot să stea acasă cu bebelușul, în primul an de viață.
Sursă foto: Shutterstock/Copyright: Dmytro Vietrov